Koillis-Savossa ja Outokummussa laaja sähkökatko sunnuntai-iltana

Kantaverkkoyhtiö Fingridin voimalinjan pylvään eristimeen oli tarttunut oksa, joka aiheutti katkon.

sähkökatkot
Oksa, joka katkaisi sähköt laajalta alueelta.
Kuvassa näkyvä oksa aiheutti sunnuntai-illan sähkökatkon.Fingrid

Sähkönsiirron kantaverkossa ollut vika katkaisi sunnuntai-iltana sähköt laajalta alueelta Koillis-Savosta.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin verkossa ollut häiriö alkoi kello puoli kymmenen jälkeen.

Katko koski Juankoskea, Kaavia, Nilsiää, Tuusniemeä sekä Pohjois-Karjalan puolella Outokumpua. Sähkönjakelu saatiin illan ja yön aikana toimimaan varajärjestelyjen avulla, suurimmaksi osaksi alle puolessa tunnissa.

Puolen yön jälkeen tuli vielä kaksi lyhyttä sähkökatkoa ja viimeiseksi sähköt palautettiin Fingridin mukaan Juankosken ja Tuusniemen alueelle kello kahden aikaan yöllä.

Fingrid paikansi vian varhain maanantaiaamuna. Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkinin mukaan katkon aiheutti voimajohtopylvään eristinrakenteeseen kiinnittynyt puun oksa. Se oli tarttunut eristinketjun kipinäsarveen. Sen tehtävänä on purkaa ylijännite, joka voi syntyä esimerkiksi salaman iskusta. Vaurioitunut osa on voinut särkyä esimerkiksi ison linnun törmäyksestä.

Vioittuneen kohdan palauttaminen normaaliin käyttöön vaatii uuden sähkökatkon. Pahkinin mukaan kytkentä tehdään jonakin yönä, jotta sen aiheuttama haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

Fingridillä oli yhtä laaja vika samalla alueella kesäkuun alussa. Silloin kyseessä oli laitevika sähköasemalla.

Artikkelia muokattu 8.7.2019 klo 11.35: Lisätty Kaavi sähkökatkoalueeseen. Uusi muokkaus klo 12.16: Lisätty tarkentava tieto siitä, että katkon aiheutti puun oksa.