Kaustisen kansanmusiikkijuhlat vauhtiin: 1 600 konserttia ja nelisentuhatta esiintyjää – kansainvälisyys näkyy areenoilla jo ensimmäisenä päivänä

Talkoolaisina noin 4 300 asukkaan kunnassa avustaa festivaaliviikolla lähes viisisataa ihmistä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
Yleisöä areenan täydeltä Kaustisella
Yleisöä areenan täydeltä Kaustisella vuonna 2018. Raila Paavola / Yle

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat polkaistaan maanantaina käyntiin jo 52. kerran Keski-Pohjanmaalla. Perinteisen pelimannimusiikin lisäksi tarjolla on kansainvälisyyttä, rytmiä ja savolaista meininkiä.

Kaustinen tarjoilee vajaan viikon aikana kaikkiaan 1 600 konserttia ja nelisentuhatta esiintyjää. Tänäkin vuonna lavalla nähdään sekä kotimaisia että ulkomaisia kärkiartisteja. Esiintyjäkaartissa ovat muun muassa Rajaton, Tallari, Vesterinen yhtyeineen, Vuokko Hovatta ja Antti Paalanen sekä Samuli Edelmann.

Kesän festivaaleilla on kolme teemaa. Kansainvälisyyden lisäksi juhlien teemoina ovat rytmi ja Savon maakunta.

Kesän festivaali on aiempia vuosia kansainvälisempi. Se näkyy jo avauspäivänä, sillä maanantaina ulkomaalaisia muusikoita ja taiteilijoita kuullaan kahdeksasta maasta. Kaikkiaan ulkomaisia esiintyjiä saapuu 23 maasta, muun muassa Marokosta, Italiasta ja Argentiinasta sekä Venäjältä ja Ruotsista. Festivaalin ensimmäinen päivä on edellisvuoden tapaan ilmainen. Sen tarjoaa Kaustisen seutukunta.

Rytmiteema tuo Kaustisen lavalle Suomen tunnetuimman viittomakielisen rap-artistin Signmarkin.

Kaustisen kansanmusiikkiviikko on perinteisesti pelimannien suurta juhlaa. Viime vuonna festivaalilla esiintyi 518 pelimanniryhmää, ja näillä näkymin tämä määrä ylitetään.

Festareille odotetaan tänä vuonna selvästi yli 40 000 kävijää. Viime vuonna yleisötavoite oli 47 000 ja se saavutettiin.