Amnesty vaatii YK:ta tutkimaan Filippiinien huumeiden vastaista sotaa

Presidentin johtamassa huumesodassa on tapettu tuhansia ihmisiä. Amnestyn mukaan kyseessä voi olla rikos ihmisyyttä vastaan.

Filippiinit
Presidentti Rodrigo Duterten kaudella Filippiinit on aloittanut aggressiivisen kampanjan huumerikollisuuden kitkemiseski.
Presidentti Rodrigo Duterten kaudella Filippiinit on aloittanut aggressiivisen kampanjan huumerikollisuuden kitkemiseski. Francis R. Malasig / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii kansainvälisiä toimia Filippiinien huumesodan lopettamiseksi. Amnestyn mukaan YK:n pitäisi heti tutkia sotaa, joka saattaa olla rikos ihmisyyttä vastaan.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte aloitti verisen taiston Filippiineillä vuonna 2016 huumeiden käyttäjiä ja myyjiä vastaan.

Virallisten laskelmien mukaan huumesodassa on kuollut 5 300–6 600 ihmistä. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kuitenkin arvelleet, että uhreja olisi 12 000–20 000.

Amnestyn julkistaman raportin mukaan Duterten hallinnon laittomasti tappamien ihmisten määrä ja väärinkäytösten laajuus on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että voidaan puhua rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Amnesty on viime vuonna tutkinut 27:ää surmaa Bulacanin alueella lähellä pääkaupunki Manilaa. Järjestö kutsuu aluetta "maan verisimmäksi kuolemankentäksi".

Duterten hallinto kiistää, että poliisi olisi tappanut ketään laittomasti. Toisaalta presidentti on toistuvasti uhkaillut huumekauppiaita kuolemalla. Monet surmatut ovat menettäneet henkensä pienten huumerikosten vuoksi.

Viime viikolla huomiota herätti huumeratsia, jossa sai surmansa kolmevuotias lapsi. Filippiinien entinen poliisipäällikkö Ronald dela Rosa on puolusti virkavallan toimia huumeratsiassa kuittaamalla tylysti, että sellaista sattuu.

Lue myös:

"Toimittajamme näkivät joka yö keikoillaan keskimäärin kahdeksan ruumista" – Palkittu journalisti ei vaikene Filippiinien huumesodasta

Presidentti Duterten kova kriitikko sai huumesyytteet ja pidätettiin Filippiineillä

Filippiinien Duterte kehui tappaneensa rikollisia – senaattorit uhkaavat presidenttiä viraltapanolla

Lähteet: AP, AFP