1. yle.fi
  2. Uutiset

Kainuussa ei ole kesäkissaongelmaa

Löytökissojen määrä on nousussa, mutta kesäkissailmiötä ei ole Kainuussa näkyvillä.

löytöeläimet
Kempeleen Vierashuoneen lemmikkihoitolan löytökissa.
Löytökissat löytävät löytökoiria harvemmin takaisin kotiin. (Kuvituskuva)Timo Nykyri / Yle

Kainuun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Leena Turpeisen mukaan Kainuussa ei ole näkyvää ongelmaa kesäkissojen kanssa. Vaikka löytökissoja Kainuussa onkin, ei ole merkkejä siitä, että kissat olisivat niin sanottuja kesäkissoja, eli harkitsemattomasti hankittuja ja nopeasti hylättyjä kissoja.

– Toivon, että se ilmiö olisi kuolemassa, Turpeinen sanoo.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen kyselyn mukaan Suomessa oli keväällä noin 10 000 löytöeläintä, joista noin 6 500 oli kissoja. Koiria löytöeläintaloissa on lähes puolet vähemmän. Kokonaisuudessaan löytöeläinten määrä on vähentymässä.

– Parantuneisiin lukuihin on syynä todennäköisesti eläinsuojelijoiden aktiivinen valistustyö ja yhä lisääntyvä eläinten tunnistusmerkintä sekä sosiaalisen median mahdollistama nopea tiedonkulku, sanoo Suomen eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Löytökissoja on silti paljon, ja myös viilliintyneiden kissojen määrä luonnossa on lisääntynyt, kun leikkaamattomien kissojen annetaan kulkea luonnossa vapaasti. Turpeisen mukaan moni ihminen ei pidä kissaa yhtä korkeassa arvossa kuin koiria.

– Sanon nyt aika ikävästi, mutta tuntuu, että kissoille ei anneta kummoistakaan arvoa. Kissoja ei leikata, eikä niihin olla valmiita satsaamaan rahaa muutenkaan. Monesti ajatellaan ehkä jopa niin, että jos kissa katoaa voi hankkia uuden, sillä kissan saa Suomessa käytännössä ilmaiseksi, Turpeinen pohtii.

Löytöeläintaloihin päätyvistä kissoista vain neljäsosa palautuu takaisin kotiinsa, kun koirista lähes kaikki palautuvat omistajilleen. Kainuussa löytökissoja ei juurikaan lopeteta, vaan ne päätyvät mitä todennäköisimmin sijaiskoteihin.

– Lopettaminen ei ole toivottavaa ja siksi sijaiskotiaika voi olla pitkäkin, Turpeinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi