ABC:n tiskin takaa kuoriutuu tangokuningatarfinalisti – miesten ja naisten finaalit palaavat tangomarkkinoiden juhlavuonna samalle päivälle

13-vuotiaana Pirita Niemenmaa lähetti Auraviihteelle kirjeen, jossa hän kaipasi vastausta mieltä polttavaan kysymykseen. Kuinka minusta voisi tulla tangokuningatar?

Tangolaulukilpailut
Tangokuningatarfinalisti Pirita Niemenmaa töissä ABC:llä.
Työpaikalla kannustusta on tullut niin työtovereilta kuin asiakkailtakin.Iina Thomsson / Yle

Seinäjoen ABC:lla aamupäivän ruuhka pitää työntekijät kiireisinä. Myyntitiskin takana hymyilee seinäjokinen Pirita Niemenmaa. Tulevaisuudessa häntä saatetaan tituleerata tangokuningattareksi.

Monelle tangokuninkaan ja -kuningattaren titteliä tavoittelevalle kisa on ollut jo lapsuuden haave. Niin myös viidettä kertaa mukana olevalle seinäjokiselle Pirita Niemenmaalle.

Tangojen juhlavuosi

Tangomarkkinat viettää 35-vuotisjuhlavuottaan. Vuosien aikana tangot ovat nostaneet kansan tietoisuuteen yli kuusikymmentä tangokuninkaallista, kuten Jari Sillanpään ja Arja Korisevan.

Pian kuninkaallisten lista saa jatkokseen kaksi uutta nimeä, kun tämän vuoden tangolaulukilpailu huipentuu lauantaina kuninkaalliseen finaaliin.

Torstain finaalikarsinnoissa tavoittelee jatkopaikkaa finaaliin viisi kuningas- ja kuusi kuningatarkandidaattia. Niemenmaa on yksi heistä.

– Päätähtäimenäni oli päästä Keravan karsintoihin ja tangoristeilylle. Nyt ne kaikki on koettu. Kun finaalipaikka Seinäjoelle aukesi, fiilis oli aivan mieletön, Niemenmaa hehkuttaa.

Ensimmäisen kerran hän lähetti kisaan hakemuksen vuonna 2004. Samoihin aikoihin Niemenmaa aloitti tanssilavoilla keikkailun.

– Tanssimusiikki ja -lavat ovat se minun juttuni. Musiikin ja tangon palo vetävät tähän kilpailuun yhä uudelleen.

Niemenmaa oli 14-vuotias, kun hän lauloi ensimmäistä kertaa tangoa julkisesti laulukilpailussa.

– Silloin minulle sanottiin, että tuosta tytöstä tulee vielä tangokuningatar.

Tangokuningatarfinalisti Pirita Niemenmaa.
Finaalimekon valinnassa auttaa assistentti Sanna Kilpeläinen.Iina Thomsson / Yle

Paluu alkuperäiseen

Tangomarkkinoiden tangolaulukilpailua on muutettu hiukan silloin tällöin vuosien varrella.

Ensin valittiin vain tangokuningas,. Vuodesta 1987 alkaen kuninkaan rinnalle valittiin myös tangokuningatar. Vuosina 2009-2012 valittiin vain yksi tangokuninkaallinen – nainen tai mies.

Vuodesta 2013 alkaen kilpailu on järjestetty kahden finaalin periaatteella, josta tänä vuonna luovutaan. Tänä kesänä tapahtumaa Seinäjoki Areenalle seuraamaan kokoontuva yleisö äänestää torstain finaalinkarsinnasta kolme miestä ja kolme naista lauantain finaaliin.

Vuosien tauon jälkeen molemmat kuninkaalliset kruunataan nyt samassa tilaisuudessa. Vaikka yhteistä finaalia on kaivattu, ei yleisöpalaute ole vaikuttanut finaalimuutokseen.

– Eri iltoina järjestettävillä kuningas- ja kuningatarfinaaleilla haimme finaaliosioihin tasapuolisuutta. Nyt tapahtuvaan "vanhaan palaamiseen" ei oikeastaan ole muuta syytä kuin se, että haluamme välttää urautumista. Samalla uudistukset tarjoavat mahdollisuuden muuttaa tapahtumaa, niin kuin nyt on tehty, sanoo Seinäjoen tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki.

Haapamäen mukaan tämä kilpailumalli tulee olemaan käytössä nyt joitain vuosia eteenpäin.

Finaalitaistoon kotikentällä

Matka tangolaulukilpailun loppusuoralle on vaatinut paljon työtä. Pirita Niemenmaa kertoo, että harjoittelu alkoi jo syksyllä.

– Vuoden aikana olen kasvanut todella paljon, mutta enimmäkseen oman pään sisällä.

Harjoittelu juuri ennen finaaleja on nyt kuitenkin jäänyt melko vähäiseksi, sillä viime viikko meni sairastaessa.

– Onneksi olen pystynyt kuuntelemaan ja myös kirjoittamaan laulujen sanoja. Sillä tavalla ne saa jäämään myös päähän.

Niemenmaa iloitsee siitä, että on saanut tukea perheeltä ja ystäviltä koko tangotaipaleensa ajan.

Tangokuningatarfinalisti Pirita Niemenmaa sovittaa esiintymisasua.
Niemenmaa kertoo vahvuudekseen kisassa samettisen äänen, aitouden ja herkkyyden. Iina Thomsson / Yle

Kotikaupungissa käytävä finaalitaisto ei aiheuta paineita Niemenmaalle. Päinvastoin finalisti uskoo, että hänellä saattaa olla jopa tietynlainen kotikenttäetu.

– Seinäjoki on aina vedonnut minuun ehkä juuri tangomarkkinoiden takia, ja olen aina halunnut asua täällä, kertoo alunperin Kauhajoelta kotoisin oleva Niemenmaa.

Tangomarkkinat tapahtumana on aina vedonnut Niemenmaahan. Hän on monena vuonna seurannut tapahtumaa ja erityisesti finaalikonsertteja yleisössä.

– Finaaleja katsoessa olen melkein aina itkenyt, kun olen päässyt tunnelmaan sisään ja miettinyt, että olisinpa itse tuolla. Nyt se on jotenkin vaikeaa uskoa, että siellä minä nyt todella olen.

Tangolaulukilpailun finaalin karsinnassa laulavat torstaina 11. heinäkuuta Ailamari Vehviläinen (Jyväskylä), Mervi Kovero (Porvoo), Pirita Niemenmaa (Seinäjoki), Pirjo Aittomäki (Helsinki), Rosa Salmi-Narmala (Raisio), Silla Pöyry (Lappeenranta), Jarno Itkonen (Kuopio), Johannes Vatjus (Haapavesi), Juha Pirinen (Nummela), Mika Mäkkeli (Nurmes) ja Pasi Kivimäki (Nokia).