Oulun seksuaalirikosvyyhdin kuudes tuomio: neljä vuotta ja kuusi kuukautta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta

Tuomio liittyy seksuaalirikostapauksiin, joissa on yksi ja sama uhri sekä kahdeksan syytettyä.

Oulun käräjäoikeudessa käydään kesän aikana useita seksuaalirikosoikeudenkäyntejä. Kuvituskuva. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut 1980 syntyneen Hassan Mohamed Mohamudin 12–13 -vuotiaaseen lapseen kohdistamastaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Mohamed tuomittiin 4 vuoden 6 kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja törkeä raiskaus oli tehty kolmen eri tapaamisen aikana heinäkuun ja lokakuun välisenä aikana kahdessa eri hotellissa Oulussa.

Tuomittu ja asianomistaja olivat tutustuneet internetissä ja pitäneet yhteyttä KIK-viestisovelluksen avulla.

Käräjäoikeuden tuomiolauselman mukaan rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska asianosaisten välinen ikäero on suuri vastaajan ollessa tekohetkillä 36–37 -vuotias ja koska kyse on ollut asianomistajan kiinnostuksen hyväksikäytöstä petollisella tavalla. Edelleen rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä myös sen vuoksi, että teon aikana vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella.

Asia käsiteltiin kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa. Käräjäoikeuden tuomio oli yksimielinen.

Nyt annettu tuomio liittyy laajaan seksuaalirikosvyyhtiin, jossa kahdeksaa ulkomaalaistaustaista miestä syytetään muun muassa käyttäneen törkeästi hyväksi alaikäistä tyttöä kuukausien ajan.

Rikokset alkoivat paljastua viime kesänä

Juttu kerrallaan käräjille siirtyvä seksuaalirikostapaus alkoi paljastua poliisille loppukesästä 2018.

Laajassa seksuaalirikosvyyhdissä erikoista on epäiltyjen määrä ja se, että tapauksessa on yksi uhri. Lapsen hyväksikäyttöä kesti miltei viisi kuukautta yksityisasunnoissa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun viime vuonna.

Hyväksikäytöt ovat olleet erillisiä tapauksia. Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää kertoi aikaisemmin Ylelle, että ei ole näyttöä siitä, että epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa ja samassa tilanteessa seksuaalisesti hyväkseen.

Mäenpään mukaan kaikki syytetyt eivät ole tunteneet toisiaan. Ylen tietojen mukaan ainakin kolme epäiltyä miestä on asunut samassa vastaanottokeskuksessa.

Poliisin on kertonut, että kaikki epäillyt tekijät ovat tulleet Suomeen pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Osa on pakolaisia, osalla on turvapaikkaprosessi kesken, ja osa on Suomen kansalaisia.

Lue lisää:

Lisätty klo 13.48 linkkejä edellisiin tuomioihin.