1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevelvollisuus

Panssariprikaati saa 1400 uutta alokasta – joukossa on lähes 50 naista

Alokkaita vastaanottamassa oleva alikersantti neuvoo ottamaan armeijaan mukaan rennon asenteen.

asevelvollisuus
Nuori nainen taisteluvarustuksessa
Viitisenkymmentä naista aloittaa vapaaehtoisen asepalveluksensa Panssariprikaatissa. Arkistokuva.Timo Leponiemi / Yle

Hattulassa sijaitsevassa Panssariprikaatissa aloittaa maanantaina vapaaehtoisen asepalveluksensa 48 naista. Määrä on vakiintunut viime vuosina Panssariprikaatissa noin viiteenkymmeneen vapaaehtoiseen.

Tosin tämän vuoden ensimmäisessä saapumiserässä tammikuussa Parolannummelle tuli lähes kuusikymmentä naista.

– Tämä johtui siitä, että varusmiessoittokuntaan otettiin uusia soittajia ja soittokunta palveluspaikkana kiinnostaa naishakijoita, kertoo prikaatin tiedottaja Kirsi Lehto.

Mukaan rentoa asennetta

Panssariprikaatiin saapuu maanantaina kaikkiaan 1 400 uutta asevelvollista. Heidät sijoitetaan mahdollisuuksien mukaan joukko-osastoihin joko ykköstoiveen tai henkilökohtaisten vahvuuksien mukaan.

Panssarijääkärikomppanian alikersantti Tiitus Mäki muistuttaa, että sijoituspaikkaa ei voi käytännössä tietää ennen kuin tulee kasarmille.

– Vasta sen jälkeen, kun on astunut portista sisään saa tietää, että mihin yksikköön menee. Kyllähän toiveita voi aina esittää ja yleensä pääsee sinne minne haluaa, mutta aina ei voi voittaa.

Alikersantti Tiitus Mäki kertoo, että hänen oman palvelusaikansa parhaita hetkiä ovat olleet taisteluharjoitukset ja panssarivaunulla ajaminen. Häneltä löytyy vielä hyvät vinkit siitä, mitä siviilistä kannattaa ottaa mukaan.

– Evästä, jotain suklaapatukkaa tai välipalapatukkaa. Ne ovat hyvä lisä aamuihin. Puhelin, laturi, parranajovehkeet. Niillä pärjää kyllä. Ja rennolla asenteella, neuvoo Mäki.

Lue seuraavaksi