Operaatio Yövartio alkaa – Rembrandtin arvotaulun kunnostusta voi kuka tahansa seurata suorana verkossa

Taulu siirretään lasikuutioon, jonka sisällä sitä entisöidään. Työ kestää vuosia.

Rembrandt
Rijksmuseumin johtaja Taco Dibbits ja AkzoNobelin toimitusjohtaja Thierry Vanlancker tarkastelevat Rembrandtin Yövartio -teosta.
Rijksmuseumin johtaja Taco Dibbits ja AkzoNobelin toimitusjohtaja Thierry Vanlancker tarkastelevat Rembrandtin Yövartio -teosta.Robin Utrecht / EPA

Rembrandtin Yövartio-maalauksen perinpohjainen kunnostus alkoi tänään maanantaina Amsterdamin Rijksmuseumissa, kertoo Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Erikoista restauroinnissa on se, että sitä voi seurata museon lisäksi verkossa suorana (siirryt toiseen palveluun) missä päin maailmaa tahansa.

– Koska kyseessä on uskomattoman tärkeä maalaus ja niin monet haluavat nähdä sen, mielestämme maalauksen täytyy olla esillä, vaikka me entisöimme sitä, kertoo Rijksmuseminin johtaja Taco Dibbits.

Entisöintiä varten on rakennettu seitsemän neliömetrin kokoinen lasinen tila, jonka sisällä työskentelee 12 hengen tiimi. Työ kestää vuosikausia ja maksaa miljoonia euroja.

Taulu valmistui vuonna 1642, ja sen koko on 363 × 437 senttimetriä. Painoa sillä on 337 kiloa.

Maalaus kuvaa Amsterdamin kaartilaisia, joiden tehtävänä oli suojella kaupunkia espanjalaisilta. Seurue on lähdössä liikkeelle kapteeni Frans Banning Cocqin ja hänen luutnanttinsa Willem van Ruytenburchin johtamana.

Museo kertoi Twitterissä, että kyseessä on historiallinen projekti.

Miten taulu tehtiin?

Taululle tehdään ensin alustavia tutkimuksia, jotta saadaan selville, miten Rembrandt loi mestarityönsä. Tarkoituksena on selvittää, tekikö hän ensin luonnoksen kankaalle ja mitä muutoksia hän teki maalauksen edetessä.

– Seuraavan kymmenen kuukauden aikana käymme taulun läpi kerros kerrokselta ja pigmentti pigmentiltä ensin. Sen perusteella teemme suunnitelman varsinaista konservointia varten, Dibbits sanoo.

Edellisen kerran Yövartiota kunnostettiin vuonna 1975 sen jälkeen kun hollantilainen opettaja oli hyökännyt veitsen kanssa sen kimppuun.

Taulua on liikuteltu harvoin. Toisen maailmansodan aikana se siirrettiin turvaan bunkkeriin.

Lue myös:

Rembrandt heräsi henkiin Hollannissa – Maailmankuululta taiteilijalta löytyi uusi maalaus

Leonardon nerokkuuden takana näkökyvyn ongelma? Myös Rembrandtin ja Picasson on arveltu kärsineen karsastuksesta

Hollannin hallitus tukee kahden Rembrandtin maalauksen hankintaa Rijksmuseumille – hinta noin 160 miljoonaa euroa