1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite

Oikaisu: Speysin kyytikeskustoiminta on myyty jo kuukausia sitten uudelle yhteisyritykselle

Toisin kuin viime viikolla uutisoitiin, Speys ei jatka Soiten vanhusten ja vammaisten kyytien välittämistä. Asia tuli yllätyksenä osalle Soiten hallituksesta.

Vanhusten ja vammaisten kyytien järjestämisessä on ollut Keski-Pohjanmaalla viime vuosina monia mutkia. Arkistokuva. Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Kohua aiheuttanut Speys Oy ei ole vastannut Keski-Pohjanmaalla vanhusten ja vammaisten kyytipalveluista enää loppuvuoden 2018 jälkeen. Speys myi kyytikeskus-liiketoimintansa uudelle FCG Smart Transportation Oy:lle, jonka perustivat Ahola Transport ja FCG Finnish Consulting Group Oy.

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kävi aikanaan asiaa läpi Speysin edustajien kanssa, ja Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi teki lokakuussa viranhaltijapäätöksen, jolla vahvistettiin sopimuksen siirto.

Viranhaltijapäätös riitti, koska hankintasopimus on yhä väliaikainen eikä sopimuksen siirto aiheuttanut sopimusehtoihin tai toimintaan mitään muutoksia, sanoo Soiten hankintajohtaja Antti Tieva.

Asia annettiin tiedoksi Soiten hallitukselle 5.11. 2018. Päätös ei ole nähtävissä Soiten hallituksen sähköisessä pöytäkirjassa.

Hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Pekka Nurmi ei ole ollut tietoinen asiasta. Hän keskusteli aiheesta useamman hallituksen jäsenen kanssa Ylen kysyttyä aiheesta, ja liiketoiminnan siirto oli kaikille uutta.

– Toki tämä on virkamiesten päätösvallassa, mutta olettaisin, että toimitusjohtaja tai vähintään hallituksen puheenjohtaja ilmoittaisi siitä selkeästi ja kysyisi, onko asia selvä kaikille. Jos näin on tehty, on ollut kyllä kuurot korvat isolla osalla hallitusta.

Matkapalvelukeskuksen toiminnalla on samat vastuuhenkilöt ja työntekijät kuin Speysin aikana. Samoin tekniikka, ohjelmistot ja esimerkiksi asiakkaiden käyttämä puhelinnumero säilyivät ennallaan. Asiakkaita on tiedotettu asiasta.

Kuljetusasiantuntija Virve Karhun mukaan kyytien ongelmista on päästy ja negatiivista palautetta on tullut hyvin vähän.

Markkinaoikeus ratkaisee elokuussa

Soite irtisanoi Speysin sopimuksen vuoden 2018 helmikuussa, koska toimintaan oltiin tyytymättömiä: ajot myöhästelivät ja jäivät välillä kokonaan tulematta.

Soiten hallitus valitsi toukokuussa 2018 uudeksi yrittäjäksi espoolaisen Suomen Kuntalogistiikan. Speys valitti asiasta markkinaoikeuteen, ja sen kerrottiin jatkavan toimintaa oikeuden ratkaisuun saakka.

Valitus on edelleen Speysin nimissä, ja markkinaoikeus ottaa asiaan kantaa elokuussa.

Jos oikeus hylkää valituksen, Suomen Kuntalogistiikka ottaa toiminnan hoidettavakseen. Jos Speysin valitus menee läpi, edessä on uusi hankintapäätös.

Ratkaisu vanhusten ja vammaisten kyytien järjestämisestä Keski-Pohjanmaalla venyy