Riippuvuusongelmasta kärsivä saa avun omaan kuntaan Keski-Pohjanmaalla: työntekijä tulee asiakkaan luokse vaikka puistoon tai kahvilaan

Soite on ensimmäistä kertaa palkannut tiimiin kaksi kokemusasiantuntijaa.

riippuvuus
Peliautomaatti
Esimerkiksi peliriippuvaiset saavat nyt apua joka kunnassa Keski-Pohjanmaalla.Mikael Crawford / Yle

Riippuvuusongelmaisille tarjotaan uudenlaista apua Keski-Pohjanmaalla.

Soite on jalkautunut kaikkiin alueen kuntiin ja aloittanut asiakastyön, jonka tavoitteena on lisätä esimerkiksi peli- tai päideriippuvuudesta kärsivien ihmisten sosiaalista osallisuutta.

Lisäksi pyrkimyksenä on parantaa riippuvaisten toiminta- ja työkykyä, jotta heillä olisi parempi mahdollisuus edetä opskelu- ja työelämään valmentaviin palveluihin.

– Meille on tullut asiakkaita lähes jokaisesta kunnasta. Uudessa toimintamallissa työntekijät menevät asiakkaan luokse eli tapaavat hänet tämän toivomassa paikassa, vaikka torilla tai kahvilassa. Tapaamiset järjestetään kuitenkin niin, ettei asiakkaan tietoturva vaarannu, kertoo ENTER–Elämässä eteenpäin! -hankkeen johtaja Tuija Tuorila.

Hänen mukaansa maakunnan päihdepalvelut ovat tähän asti keskittyneet Kokkolaan, vaikka tarvetta palveluille on koko maakunnan alueella. Lisäksi asiakas on joutunut tulemaan aikavarauksella toimistoon työntekijän luokse.

Tällä viikolla hankkeessa aloitetaan ryhmätoimintaa riippuvuudesta kuntoutumisen tueksi. Osallistujat suunnittelevat yhdessä, mitä ryhmässä tehdään. Porukalla saatetaan juttelun lomassa esimerkiksi kokata jotain yhdessä tai paistaa nuotiolla makkaraa. Toisten seura ja tuki on ryhmässä kuitenkin tärkein juttu.

Uutta hanketta esitellään kesän aikana toreilla ja erilaisissa tapahtumissa, tällä viikolla esimerkiksi Kaustisen musiikkifestivaaleilla.

– Pidämme tärkeänä sitä, että jalkaudumme kansan pariin. Juttelemme ihmisten kanssa ja keskustelemme riippuvuudesta yleisellä tasolla. Lisäämme tietoisuutta hankkeesta sekä yleensä riippuvuuksista

Kaksi kokemusasiantuntijaa mukana tiimissä

Tiimissä on mukana nyt ensimmäistä kertaa myös palkattuja kokemusasiantuntijoita eli henkilöitä, jotka ovat itse toipuneet jostain vaikeasta elämäntilanteesta. Tuorilan mukaan tästä on jo toiminnan alkuvaiheessa hyviä kokemuksia: kokemusasiantuntija tuo uskottavuutta ja toivoa siihen, että riippuvuudesta voi toipua.

Kokemusasiantuntijat ovat myös kehittämässä palvelujärjestelmää. He ovat saaneet koulutuksen tehtäväänsä.

Tiimin asiakkaaksi otetaan 16–45-vuotiaita, joilla on jokin riippuvuus ja jotka ovat syrjäytyneet tai vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta. Heitä onkin yhä enemmän myös Keski-Pohjanmaalla. Huumausaine-, sekakäyttö- ja peliriippuvaisten määrä kasvaa koko ajan. Sen sijaan alkoholiriippuvaisia on aiempaa vähemmän.

Hanke on kolmivuotinen, ja sen budjetti on hieman yli 800 000 euroa. Siitä suurin osa on EU:lta tulevaa rahoitusta.