1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruisrock

Ruisrock palauttaa rahat ainoastaan käyttämättömistä sunnuntailipuista – "Kyllä tämä toki tosi ikävältä tuntuu"

Viidettäkymmenettä kertaa järjestetty Ruisrock jäi ilman pääesiintyjää. Nyt festivaali selvittää, saako se artistin kiinnitysmaksun takaisin.

Yleisöä Stereo-duon keikalla Ruisrockissa. Kuva: Nelli Kenttä / Yle

Viikonloppuna järjestetty Ruisrock-festivaali jäi ilman pääesiintyjää, kun sekä alkuperäinen pääesiintyjä Travis Scott että pääesiintyjän tuuraajaksi ilmoitettu rap-trio Migos peruivat keikkansa.

Yhdysvaltalaisräppäri Travis Scottin sunnuntain keikan peruuntumisesta ilmoitettiin yleisölle lauantai-iltana, mutta Migosin keikan peruuntumisesta yleisö sai tietää vasta sunnuntaina 15 minuuttia ennen keikan alkua (siirryt toiseen palveluun).

Ruisrockin tiedotteen mukaan festivaalin järjestäjä sai tiedon Scottin keikan peruuntumisesta lauantaina ja syyksi oli ilmoitettu artistin taholta logistiset ongelmat. Muita taustoja artistin perumiseen ei järjestäjän mukaan tiedetty.

Migosin keikan peruuntumisen syyksi osoittautui se, että yhtyeen solistit jäivät sunnuntaina jumiin Frankfurtin lentokentälle lentokoneessa todetun vian vuoksi. Yhtyeen teknikot olivat saapuneet Suomeen jo sunnuntaiaamuna.

Festivaalin järjestäjän Twitter-tilin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tieto lentokoneviasta oli tiedossa jo sunnuntaipäivänä, ja yhtye yritettiin saada Suomeen kello 22.30 alkavalle keikalle toisella koneella. Toinen kone löytyikin kello 21.15, mutta koneeseen ei löydetty lentäjää.

Rahat takaisin?

Ruisrock ilmoitti lauantaina Travis Scottin keikan peruuntumisen jälkeen, että festivaalin järjestäjä palauttaa rahat ainoastaan käyttämättömistä sunnuntailipuista.

Sunnuntai-iltana ei kuitenkaan tiedetty, että festivaali tulisi jäämään kokonaan ilman pääesiintyjää. Pääesiintyjät ovat avainroolissa festivaalien markkinoinnissa.

Mikä on Ruisrockin palautuspolitiikka tällaisessa tilanteessa, Ruisrock-festivaalin promoottori Mikko Niemelä?

– Valitettavasti emme palauta rahoja muista lipuista, koska festivaalia täytyy tarkastella kokonaisuutena, Niemelä avaa.

– Jos yksittäinen esiintyjä, joka täysin meistä riippumattomista syistä peruu esiintymisensä, niin siitä ei valitettavasti korvauksia makseta. Käyttämättömien päivälippujen osalta teimme kuitenkin päätöksen, että rahat saa takaisin.

Palautettavia sunnuntailippuja on alkanut virrata takaisin vasta tänään maanantaina, mutta määrä on pysynyt Niemelän mukaan maltillisena. Tämä voi johtua hyvinkin siitä, että moni festivaalialueelle ehtinyt käytti lippunsa siinä toivossa että edes Migos esiintyisi.

Kuinka poikkeuksellista tämä sitten on, että sekä pääesiintyjä että pääesiintyjän tuuraaja peruvat keikkansa?

– Kyllähän festareilta on esiintyjiä peruuntunut ja vaihtunut ennenkin. Se ei ole mitenkään harvinaista. Mutta ehkä nyt ihan hetkeen ei ole tällä tavalla käynyt, että korvaajakin peruu. Se kieltämättä tekee tästä vähän poikkeuksellisen, Niemelä kertoo.

Yleisen käytännön mukaan puolet esiintymismaksusta maksetaan artistille etukäteen ja tapana on ollut, että maksua ei palauteta. Niemelän mukaan festivaali alkaa nyt neuvottelemaan artistien kanssa.

– Me olemme nyt toiveikkaita, koska Travis Scottin tapauksessa meille on vain ilmoitettu, että logistiikka ei toimi. Toivomme, että saisimme siitä palkkion takaisin.

Festivaaleilla on myös vakuutukset erilaisia tilanteita, kuten artistien esiintymisten peruuntumista varten. Saako festivaali mahdollisesti korvauksen vakuutusyhtiön kautta?

– Näitä me alamme nyt selvittää. Tämä on vielä vähän tuore juttu ja vaikeasti kommentoitava asia, koska nämä ovat sopimussuojan alaisia asioita. Kyllä tämä toki tosi ikävältä tuntuu, Niemelä sanoo.

Travis Scott on perunut Suomen-keikkojaan myös aiemmin (siirryt toiseen palveluun).

Jutun kommentointimahdollisuus on auki klo 22.00 asti