Etelä-Savon paloasemilla rekrytointiongelmia – Mäntyharjun uudelle paloasemalle etsitään palomestaria ja pelastajaa

Myös maakunnan kaupunkien paloasemille on vaikeaa löytää koulutettuja pelastajia.

pelastustoimi
Etelä-Savon pelastuslaitoksen logo paidan hihassa.
Kuvituskuva.Esa Huuhko / Yle

Pula pelastajista vaivaa Etelä-Savon pelastuslaitosta. Yle uutisoi viime viikolla siitä, miten edes vakituinen työsuhde tai vaativa ja vaihteleva työnkuva eivät riitä houkuttelemaan päteviä pelastajia kasvukeskusten ulkopuolisille paloasemille.

Etelä-Savossa tilanne on palopäällikkö Isto Heikkisen mukaan samanlainen.

– Mäntyharjulle valmistuu loppukesästä uusi paloasema, jonne emme ole saaneet rekrytoitua palomestaria eikä palomiestä, Heikkinen sanoo.

Pelastajia on vaikeaa löytää myös Etelä-Savon kaupunkeihin Mikkeliin, Savonlinnaan tai Pieksämäelle. Heikkinen kertoo, että edellisessä rekrytoinnissa Mikkelin kahteen avoimeen pelastajan pestiin oli vain kolme hakijaa.

– Kaksivuorotyö ei houkuttele töihin, Heikkinen sanoo.

Pelastajat työskentelevät 12 tunnin vuoroissa. Suurimmassa osassa pelastuslaitoksista töitä tehdään 24 tunnin vuoroissa. Yle uutisoi pelastuslaitosten henkilöstön tyytymättömyydestä 12 tunnin työaikamalliin tammikuussa.

Heikkinen kertoo, ettei pelastajia saada rekrytoitua sisäisesti toisiin kuntiin, koska pelkässä päivävuorossa ansiotaso putoaisi liikaa.

– Sopimushenkilöstö alkaa ikääntymään monilla asemilla. Tässä tulee vielä tulevaisuudessa tukalat ajat, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan pienillä paloasemilla tarjolla olisi monipuolisia tehtäviä, ja vastuuta on tarjolla nopeasti. Esimerkiksi uuden paloaseman rekrytointiongelmista kärsivä Mäntyharju on Etelä-Savon pelastuslaitoksen neljänneksi vilkkain kunta.

Lue myös:

Pula pelastajista kiusaa pieniä paloasemia – sisäministeri lupaa, että kattava paloasemaverkosto pidetään yllä

Apuun saapuva palomies voi olla valvonut 39 tuntia – kaksi pelastuslaitosta käyttää työaikamallia, jonka palomiehet kokevat kuormittavaksi