Vihreä pääkaupunki tarvitsee pian omat tekijät – Lahden kaupungintalolla suunnitellaan jo täyttä häkää vuotta 2021

Kaupungin virkamiehistö valmistelee Euroopan ympäristöpääkaupunki -teemavuotta nyt muiden töidensä lomassa.

Euroopan ympäristöpääkaupunki
Pyöräilijä ajaa rakennuksen ohi
Lahti voitti Euroopan vihreä pääkaupunki -tittelin kolmannella yrittämällä. Sini Ojanperä / Yle

Euroopan vihreä pääkaupunki -tittelin voitto teettää jo runsaasti lisätyötä Lahden kaupungille. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja ympäristöjohtaja Saara Vauramo antavat haastatteluja eri maiden medioille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mikä tekee Lahdesta tunnustetun ympäristökaupungin.

Myös paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa ollaan tiiviisti yhteydessä. Timosen mukaan kaupungin on kesän aikana kerättävä paljon tietoa siitä, mitä Lahdelta vaaditaan ja miten vuosi 2021 käytännössä tullaan järjestelemään.

Suunnitelmia tehdään nopeaa tahtia. Virkamiehet hoitavat hanketta muiden töiden lomassa, mutta se ei pian enää riitä.

– Mahdollisimman pian pitää päästä siihen tilanteeseen, että tällä ympäristöpääkaupungilla on ihan omat tekijänsä ja ydintiimi, joka tätä tekee. Työn määrä on niin suuri. Jos tämä aiotaan maksimaalisesti hyödyntää, niin totta kai tähän tarvitaan oma tiiminsä nopeasti, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen

Timosen mukaan jo elokuussa on ratkaistava myös se, mikä tapa organisoida European Green Capital -työ on paras.

– Vaihtoehtojahan on: ollaanko kaupungin organisaation sisällä vai onko erillinen säätiö tai osakeyhtiö järkevämpi, jonkin nykyisen organisaation hyödyntäminen, kaupunginjohtaja puntaroi.

Lisäksi luottamushenkilöiden on alettava syksyä kohti tehdä päätöksiä hankkeen rahoituksesta.

Lahti voitti Euroopan ympäristöpääkaupungin tittelin (siirryt toiseen palveluun) kolmannella yrittämällä. Finaali käytiin kesäkuussa juhannuksen alla.