1. yle.fi
  2. Uutiset

YK:n ihmisoikeuskomissaari kommentoi Yhdysvaltojen pidätyskeskuksia ensimmäistä kertaa – "Olen syvästi järkyttynyt"

Yhdysvaltalaislehdet ovat julkaisseet pidätyskeskuksissa olleiden lasten piirroksia, joissa ihmiset elävät kuin koiranhäkeissä.

Yhdysvallat
Siirtolaiset ahdettu täpötäysiin selleihin Rio Granden raja-aseman pidätyskeskuksissa.
Siirtolaiset ahdettu täpötäysiin selleihin Rio Granden raja-aseman pidätyskeskuksissa. EPA

YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet on syvästi järkyttynyt oloista, joissa siirtolaisia ja pakolaisia pidetään yhdysvaltalaisissa pidätyskeskuksissa. Hän tiedotti asiasta (siirryt toiseen palveluun) maanantaina.

– Olen lastenlääkärinä, äitinä että entisenä presidenttinä järkyttynyt muun muassa siitä, että lapsia pakotetaan nukkumaan lattialla tiloissa, joissa on liikaa ihmisiä ja puutteellinen pääsy suihkuun ja vessaan, tiedotti Bachelet.

Chilen entinen presidentti Bachelet kommentoi asiaa sen jälkeen, kun media raportoi, että siirtolaisia pidetään likaisiin vaatteisiin puettuna selleissä, joissa taudit leviävät.

– Kun he vihdoin luulevat saapuneensa turvaan, heidät erotetaan rakkaimmistaan ja lukitaan ala-arvoisiin olosuhteisiin. Tätä ei pitäisi tapahtua missään, sanoi Bachelet.

Siirtolaisia on laitettu täpötäysiin huoneisiin, joissa he odottavat kasvot ikkunaan painautuneena.
Siirtolaisia on laitettu täpötäysiin huoneisiin, joissa he odottavat kasvot ikkunaan painautuneena.OFFICE OF INSPECTOR GENERAL/ EPA

Demokraattien edustajat ja yhteiskunta-aktivistit, jotka ovat ovat vierailleet pidätyskeskuksissa Yhdysvaltojen Meksikon-rajalla, ovat kuvailleet pidätyskeskusten oloja painajaismaisiksi. He ovat raportoineet keskuksissa olevan liikaa ihmisiä. Keskuksissa pidetyt eivät saa tarpeeksi ruokaa tai vettä, eikä heidän perustarpeitaan täytetä, kertovat keskuksissa vierailleet.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tehnyt kovan linjan maahanmuuttopolitiikasta yhden tärkeimmistä teemoista nykyisellä kaudellaan ja vuoden 2020 presidentinvaalikampanjassaan.

Texasin keskuksessa tuplamäärä ihmisiä

Useat mediat ovat raportoineet pidätyskeskusten huonoista oloista. Viime viikolla Yhdysvaltojen turvallisuudesta vastaavan ministeriön tarkastaja julkaisi raporttinsa ja kuvia pidätyskeskuksesta Texasin Rio Grande Valleyssa.

Keskuksessa oli kaksi kertaa niin paljon ihmisiä, kuin siellä pitäisi olla.

Olot ruuhkautuneissa pidätyskeskuksissa ovat epäinhimilliset.
Olot ruuhkautuneissa pidätyskeskuksissa ovat epäinhimilliset.OFFICE OF INSPECTOR GENERAL/ EPA

Myös viime vuonna pidätyskeskuksiin tehdyissä tarkastuksissa löytyi huomautettavaa wc-tiloissa ja ruokatiloissa, kertoi CNN kesäkuussa (siirryt toiseen palveluun).

Tässä kuussa useat uutissivustot ovat kertoneet Yhdysvaltojen lastenlääkärien järjestön julkaisemista kuvista.

Niissä lasten piirtämillä hahmoilla on surulliset ilmeet ja he ovat häkeissä, joita vartioidaan.

BuzzfeedNews (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan pidätyskeskuksista hiljattain vapautuneet lapset piirsivät kuvat. Heitä oli pyydetty kuvailemaan oloja pidätyskeskuksissa.

CBS:lle (siirryt toiseen palveluun) kommentoinut lastenlääkärien järjeston puheenjohtaja kuvaili myös yhden pidätyskeskuksen oloja, jotka hän oli todistanut.

– Kun he avasivat oven, ensimmäinen huomaamamme asia oli haju. Se oli sekoitus hikeä, virtsaa ja ulosteita, Sara Goza kuvaili.

Goza oli kuullut liikettä vasemmalla puolellaan ja näki hopeisen "avaruuspeitteiden" meren, jossa oli nuoria poikia ilman saattajia.

– Heillä ei ollut mitään ilmeitä, he eivät nauraneet, vitsailleet tai puhuneet.

Goza kertoi kuulleensa vain hätäpeitteiden rapinan ja hänelle tuli mieleen, että ihmiset olivat kuin koiranhäkeissä. Hänen mielestään hiljaisuus oli pahinta kuulla ja nähdä.

Lähteet: STT-AFP, Reuters

Lue seuraavaksi