1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing

Saudiarabialainen halpalentoyhtiö perui miljarditilauksensa Boeingilta ja lähti kilpailijan matkaan

Halpalentoyhtiö Flyadeal aikoo käyttää jatkossa ainostaan Airbusin A320 -sarjan matkustajakoneita.

Boeing
Ethiopian Airlines Boeing 737 Max -konetyypin lentokone Bolen kansainvälisellä lentokentällä Addis Ababaissa
Boeing 737 Max on ollut suurissa vaikeuksissa viime kuukausina. Kuvassa Ethiopian Airlinesin 737 Max -konetyypin lentokone kansainvälisellä lentokentällä Addis Ababassa.EPA

Yhdysvaltalainen lentokonevalmistaja Boeing on kokenut jälleen takaiskun, kun saudiarabialainen halpalentoyhtiö Flyadeal perui 737 Max -koneiden tilauksensa. Tilauksen arvo olisi ollut kuusi miljardia dollaria eli vajaat 5,35 miljardia euroa.

Saudi Arabian Airlinesin operoima Flyadeal kertoo, että se on päättänyt tilata 30 konetta Boeingin kilpailijalta, ranskalaiselta Airbusilta. Jatkossa Flyadeal käyttää ainostaan Airbusin A320-sarjan matkustajakoneita.

Boeingin 737 Max -koneet ovat olleet maailmanlaajuisessa lentokiellossa kahden tuhoisan lentoturman jälkeen, jotka vaativat yhteensä 346 ihmisen hengen. Konetyypin ohjelmistoja on epäilty viallisiksi.

Boeing kommentoi tilauksen peruuntumista toivottamalla Flyadealille ”kaikkea hyvää”. Lentokonejätti kertoi lisäksi keskittyvänsä siihen, että Max-koneet saadaan jälleen turvallisesti käyttöön.

Viime viikolla Boeing ilmoitti antavansa sata miljoonaa dollaria eli yli 88 miljoonaa euroa kahdessa koneturmassa kuolleiden läheisten auttamiseen.

Boeing on näillä näkymin kohtaamassa turmissa kuolleiden läheisiä myös oikeussaleissa, sillä useat perheet ovat nostaneet kanteita yhtiötä vastaan.

Lisää aiheesta:

Boeing lupaa 88 miljoonaa euroa koneturmien uhrien läheisten auttamiseen

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi