Ensimmäinen päivä

Yli 12 000 uutta alokasta aloitti maanantaina varusmiespalveluksen. Seurasimme Nea Vainion, 18, ensimmäistä päivää Kaartin jääkärirykmentissä Helsingissä.

Vielä aamupäivällä Santahaminassa on hiljaista. Puoliltapäivin alkaa vilkastua. Alokkaan pitää saapua Santahaminaan kello 16 mennessä. Muuten hänet voidaan katsoa jopa sotilaskarkuriksi.

Nea Vainio saapuu Santahaminan portille kello 11 jälkeen. Hyvästelemässä ovat äiti ja pikkuveli, joka odottaa autossa. Nopea halaus riittää, tunteellisiksi ei ryhdytä.

"Eiköhän täällä pärjätä. Olen odottanut tätä kaksi vuotta."

Nea Vainio, alokas

Portilla tarkastetaan palvelukseenastumismääräys ja asetutaan riviin. Ylivääpeli Roman Nikkinen muistuttaa alokkaita, että vielä ehtii soittaa "tyttöystävälle, poikaystävälle tai mummolle". Tupakankin ehtii polttaa.

Ylivääpeli Nikkinen on ottanut alokkaita vastaan noin 20 vuotta. "Hyvää porukkaa tänne tulee, reippaita nuorukaisia. Osaa tietysti jännittää."

Nea Vainiolla on tarvittavat paperit mukana. Hän pääsee siirtymään muiden kanssa Pasiin, jolla heidät kuljetetaan kasarmille.

"Innostunut olo on. Vähän tietysti jännittää."

Nea Vainio, alokas

Laukut lasketaan maahan. Huumekoira tarkistaa, ettei alokkailta löydy epäilyttäviä aineita.

Liikuntasalissa on varsinainen ilmoittautuminen. Alokkaat saavat tietää, mihin yksikköön he pääsevät.

Nea Vainio pääsee aloittamaan sotilaspoliisikomppaniassa kuten halusikin. Hän toivoo pääsevänsä myöhemmin johtajakoulutukseen.

Vainio haluaisi työskennellä tulevaisuudessa poliisina. Hän uskoo oppivansa sitä varten hyödyllisiä taitoja armeijassa ja saavansa myös uusia kokemuksia.

Alokkaat saavat pienen tauon odottaessaan komppaniaan siirtymistä. Tarjolla on kuuluisia sotilaskodin eli "sotkun" munkkeja.

Juttuseuraa löytyy heti. Nea Vainio ja Roosa Tanner odottavat yhdessä. He muistelevat nähneensä toisensa jo kutsunnoissa.

"Naiset ovat yhtä kykeneväisiä käymään armeijan kuin miehetkin. Jos joku tulee aukomaan päätään, en ota niin tosissaan. Mun mummo oli kuulemma sanonut, että Nea on niin päättäväinen, että sehän ei tule kesken kaiken takaisin."

Nea Vainio, alokas

Nea Vainio on pakannut urheilulaukkuunsa muun muassa hygieniatarvikkeita ja merinovillasukkia. Miltä yöpyminen talvipakkasilla teltassa kuulostaa? "En halua ajatella sitä vielä."

Armeijassa jo olevat odottelevat uusia tulokkaita Kaartin jääkärirykmentissä. Suomessa 12 000 uudesta alokkaasta maavoimissa aloittaa lähes 10 000 ja merivoimissa noin 1 700, loput ilmavoimissa ja rajavartiolaitoksella. Kaartin jääkärirykmentissä aloitti maanantaina noin 750 alokasta.

"Eniten jännittää varmaan se, osaanko ampua tauluun."

Nea Vainio, alokas

Perustietolomakkeen täyttämisen jälkeen vuorossa ovat haastattelut. Joukkueenjohtaja haluaa tutustua omaan joukkoonsa ja tiedustella alokkaiden tunnelmia.

Naiset ja miehet nukkuvat eri tuvissa. Paikkoja on tuvassa kahdeksan. Vainio on helpottunut, ettei yläpunkkaa ole. Normaali sänky on helpompi pedata.

"En usko, että nukun ensimmäisenä yönä ollenkaan. Stressaan seuraavaa päivää. Mutta tupakaverit eivät jännitä; eiköhän kaikkien kanssa tule toimeen."

Nea Vainio, alokas

Laturi löytyy! Hetken Vainio ehti jo miettiä, jäikö se kotiin. Hän viestittää äidilleen, että ilmoitti tämän sekä isäpuolen ja pikkuveljen läheisten vierailupäivään. Se on jo seuraavana viikonloppuna.

Vuorossa on varusteiden haku. Alikersantti Jesse Lindberg johtaa alokkaat varastolle.

Makuualusta, reppu, vaatteet, saappaat ja niin edelleen. Kaikki kerätään yksitellen.

Alokkaat joutuvat ensimmäiseen kunnolliseen testiin. Varustesäkki painaa noin 40 kiloa. Se pitää viedä tarkastettavaksi kentälle.

"Ihan hyvältä tuntuu. Ei enää juurikaan jännitä. "

Nea Vainio, alokas

Iltaa kohden jää vielä tekemistä. Alokkaat vievät varusteet kaappiin ja käyvät syömässä. Illalla tutustutaan omaan joukkoon ja käydään läpi yksikön toimintaa.

Palvelus alkaa kahdeksan viikkoa kestävällä peruskoulutuskaudella.

Tekijät

Toimittaja

Anne Orjala

Kuvaaja

Laura Hyyti

Julkaistu 8.7.