Vettä tuli paikoin ennätysmäärät Uudellamaalla viime viikolla – Kaisaniemessä on satanut enemmän vain vuonna 1879

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla havaintoasemien vesimittareista on luettu ennätyksellisiä lukemia, mutta monin paikoin on satanut vain 20–40 millilitraa.

Uusimaa
rengdroppar på fönsterruta, solbelysta moln utanför.
Uudenmaan viime viikon suurimmat sademäärät mitattiin Porvoossa Harabackan havaintoasemalla.Bengt Östling/Yle

Heinäkuun ensimmäinen viikko oli paikoin ennätyksellisen sateinen Uudellamaalla. Esimerkiksi Helsingissä ja Porvoossa vettä tuli runsaasti.

Uudenmaan ennätys tehtiin Porvoon Harabackassa, jossa sademääräksi mitattiin 66,7 milliä. Samalla kertaa Harabackan havaintoasemalla tehtiin myös kyseisen aseman oma ennätys. Toisaalta Harabackalle mittaushistoriaa on ehtinyt kertyä vasta 13 vuotta, huomauttaa Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki.

Uudellamaalla toiseksi eniten vettä satoi Helsingin Kaisaniemessä: 57,5 millilitraa. Havaintoaseman 176 vuoden mittaushistoriassa tämä on toiseksi suurin lukema.

– Suurempi lukema on peräisin vuodelta 1879, jolloin samoina päivinä satoi 63,3 milliä, Niinimäki kertoo.

Myös Espoossa ja Helsingin Kumpulassa piisasi vettä

Viime viikolla sadekuurot ovat monesti olleet poikkeuksellisen rankkoja ja pitkäkestoisia. Myös rakeita on tullut.

Myös muualla Suomessa vettä on piisannut. Lappeenrannassa vettä oli tullut eilisaamuun mennessä lähes 85 milliä, mikä on enemmän kuin keskimäärin koko heinäkuussa yhteensä.

Helsingin Kaisaniemessä ei aivan rikottu koko kuukauden keskimääräisiä sademääriä 57,5 millin tuloksella. Koko kuun keskimääräinen sademäärä on kyseisellä asemalla 63 milliä.

– Mutta ei se kovin kauas jää, eli nyt satoi viikossa lähes koko kuukauden keskimääräinen sademäärä, Ilmatieteen laitoksen Niinimäki selventää.

Espoossa ja Helsingin Kumpulassa olevilla havaintoasemilla satoi myös ennätyksellisiä määriä havaintoasemien aikaisempiin mittaustuloksiin verrattuna, mutta kyseisten havaintoasemien mittaushistoria on verrattain lyhyt. Monin paikoin Uuttamaata satoi kuitenkin Niinimäen mukaan vain noin 20–40 millilitraa.