1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristönhoito

Lapissa kaivataan järvien kunnostajia – valtion rahaa on saatu suhteellisen hyvin

Varsinkin kuntien halu kunnostaa järviä on hiipunut.

Ruoppaus on yksi tapa kunnostaa järviä, kuten myös rantojen niitto. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Lapin järviä kunnostetaan vähemmän kuin aiemmin. Lapin ELY-keskuksen mukaan into on hiipunut sen jälkeen, kun ELY-keskus lopetti kunnostustyön suunnittelun ja toteutuksen puoli vuosikymmentä sitten. Tuolloin tehtiin paljon yhteistyötä kuntien kanssa. Nyt kunnat ovat hakeneet kunnostusrahaa vähän.

Viime hakemuskierroksella Lapin ELY-keskus myönsi lähes 68 000 euroa seitsemän lammen tai järven kunnostukseen viidelle eri yhteistölle. Yksi niistä oli Ranuan kunta, loput kyläyhdistyksiä tai osakaskuntia. Tukea voi hakea joka vuosi loka–marraskuussa.

Lapin ELY-keskuksen vesitalousasiantuntija Reijo Kallioniemen mukaan valtiolta saatiin lähes se summa, jota kunnostajat hakivat. Vain yksi hakemuksista jätettiin rahoituksetta. Hyväksytyistä hankkeista osa on jatkoa jo aiemmin aloitetulle kunnostukselle. Rahoituksesta Lapin ELY-keskus myöntää puolet, toisen puolikkaan hoitaa kunnostaja itse.

Avustettavaksi pyritään saamaan sellaisin kohteita, joissa vedenlaatu on hyvää tai sitä huonompaa. Jos vesialue on jossain matkailukohteessa, sekin katsotaan plussaksi.

Järviä voidaan kunnostaa muun muassa vesikasvillisuuden niitolla, hoitokalastuksella ja ruoppauksella. Esimerkiksi niittojätteistä järvikortteen voi hyödyntää poron ravinnoksi.