Kreikan uusi pääministeri valitsi kabinettinsa – painavimmat salkut konkareille

Ulkoministeriksi ja valtiovarainministeriksi ennenkin ministereinä olleet Britanniassa yliopistonsa käyneet Christos Staikouras ja Nikos Dendias.

Kreikka
Kreikan uusi pääministeri Kyriakos Mitsotakis allekirjoitti asiapapereita vannottuaan valansa 8. heinäkuuta.
Kreikan uusi pääministeri Kyriakos Mitsotakis allekirjoitti asiapapereita vannottuaan valansa 8. heinäkuuta. Pantelis Saitas / EPA

Kreikan uusi pääministeri Kyriakos Mitsotakis julkaisi ministerivalintansa maanantaina. Tärkeimmät tehtävät esimerkiksi valtiovarainministerin ja ulkoministerin tehtävät menivät jo aiemmin ministereinä toimineille keskustaoikeistolaisen Uusi Demokratia -puolueen Christos Staikourasille ja Nikos Dendiasille.

Uudeksi valtiovarainministeriksi valittu taloustieteilijä (siirryt toiseen palveluun) Staikouras on 45-vuotias entinen ministeri. Hän työskenteli varavaltiovarainministerinä hallituksessa vuosina 2012-15.

Lontoolaisessa yliopistossa tohtorintutkintonsa pankkialasta tehnyt Staikouras perii hitaasti kasvavan talouden, jolla on edelleen paljon lainaa. Näin ollen hänellä on edessään keskustelut Kreikan velkojien kanssa niistä tavoitteista, joistaa edellinen Alexis Tsiprasin hallitus sopi.

Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno kehotti maanantaina Brysselissä uutta hallitusta pysymään velkojien kanssa sovituissa tavoitteissa.

Ulkoministeriksi on valittu 59-vuotias juristi Dendias, joka on opiskellut lakia ja valtio-oppia Lontoossa. Hän oli yleisen järjestyksen ministeri kun kansallissosialistisen äärioikeistolaisen puolueeen Kultaisen Aamunkoiton nousu alkoi.

Dendias on toiminut (siirryt toiseen palveluun) myös Euroopan neuvostossa maahanmuuttoasioiden komiteassa sekä lakiasiain komiteassa.

Uusi puolustusministeri on 53-vuotias juristi Nikos Panagiotopoulos. Maahanmuuttoministerin salkun sai 57-vuotias Giorgos Koumoutsakos, joka on aiemmin työskennellyt valtiohallinnossa tiedottajana.

Pääministeri teki myös lievän nyökkäyksen oikeistolle, sillä hän valitsi 46-vuotiaan Adonis Georgiadisin kehitys- ja sijoitusministeriksi. Georgiadisjoutui aiemmin pyytämään julkisesti anteeksi, sillä television kauppamiehenä hänen ohjelmansa oli sisältänyt antisemitistisiä osia.

Myös uusi maatalousministeri 54-vuotias Makis Voridis perusti aikoinaan äärioikeistolaisen puolueen, joka teki yhteistyötä Ranskan entisen Kansallinen Rintama -puolueen kanssa. Voridis liittyi Uusi Demokratia -puolueeseen vuonna 2012.

Kreikan uudessa hallituksessa on viisi naista. Esimerkiksi 38-vuotias juristi Niki Kerameus sai opetusministeriön johdettavakseen.

Ministerit vannovat valansa tiistaina ja ensimmäinen hallituksen kokous on keskiviikkona.

Lähteet: Reuters, AFP,