Latvia nokitti Viroa – parlamentti hyväksyi 15 prosentin leikkauksen viinaveroon

Latvian päätös tekee 70 miljoona euron loven maan verottajan rahakukkaroon.

Latvia
Juomakärryä vedetään satamassa.
Yle

Latvian parlamentti teki päätöksen maanantaina, että se laskee vahvojen alkoholijuomien veroa 15 prosentilla. Päätöksella yritetään houkutella Viron ja Latvian rajalla alkoholijuomia ostavia turisteja Latvian puolelle.

Kesäkuussa Viro päätti lähteä hillitsemään viinarallia etelärajallaan. Työkaluna oli alkoholivero, jota Viro laski heinäkuussa 25 prosenttia.

Latvialle rajakauppa tuottaa 45 miljoonaa euroa vuosittain. Viron panimoliiton mukaan kaupat myivät 40,5 miljoonaa litraa alkoholijuomia viime vuonna.

Latvian parlamentin päätös vähentää verotuloja 70 miljoonalla eurolla. Parlamentin laskelmien mukaan verotuksen keventämisen jättämättä tekeminen maksaisi Latvialle 92 miljoonaa euroa, kun kauppa siirtyisi Viron puolelle.

Päätöksen jälkeen hinnat jäävät alhaisemmiksi Latviassa.

Maanantaina Reutersin mukaan Latvian puolella kävi kauppa, kun virolaisin ja suomalaisin rekisterikilvin varustettuihin autoihin lastattiin kaljaa ja muita juomia.

Latvian valtiovarainministeriön verotusasioista vastaavan osaston johtajan Jolanta Krastinan mukaan alkoholia hakevat turistit ostavat myös bensaa, muita tuliaisia ja jäävät myös usein yöksi.

Latvia ja Viro ovat kumpikin sanoneet etteivät halua kisailla viinan hinnalla. Kumpikin EU-maa on myös valmis neuvottelemaan asiasta.

Lähteet: Reuters