Trumpin ylistykset hallintonsa ympäristösaavutuksista herättävät ihmetystä: "Täyttä satuilua"

Presidentti Trump kertoi Yhdysvaltojen voivan vähentää päästöjä, vaikka se samalla edistäisi fossiilisia polttoaineita.

Ympäristöasiat
Andrew Wheeler ja Donald Trump Valkoisessa talossa.
Andrew Wheeler Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston hallinnosta ja presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa maanantaina.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ylistänyt maanantaisessa puheessaan hallintonsa saavutuksia ympäristöpolitiikassa. Valkoisessa talossa pitämässään puheessa Trump esimerkiksi kertoi Yhdysvaltojen voivan olla johtavassa asemassa päästöjen vähentämisessä, vaikka se samalla edistäisi fossiilisten polttoaineiden käyttöä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Trump kertoi puheessaan Yhdysvaltojen olevan johtavassa asemassa puhtaan juomaveden toimittamisessa, ilmansaasteiden torjumisessa sekä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Tästä huolimatta maan teollisuutta on pystytty tukemaan ja sääntelyä vähentämään, Trump jatkoi.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston hallintovirkamies Andrew Wheeler kertoi ennen Trumpin puhetta lehdistölle, että avainasemassa olevat ilmansaastukkeet ovat tippuneet noin 70 prosenttia 1970-luvulta lähtien – ja edelleen Trumpin aikakaudella.

"Hallinto ei ole tehnyt ainuttakaan tekoa ympäristön eteen"

Yhdysvaltalaiset ympäristöjärjestöt ovat arvostelleet Trumpin puheita perättömiksi.

– Kukaan aikaisempi presidentti ei ole ajanut ympäristölle ja kansalaisten terveydelle haitallista agendaa yhtä aktiivisesti kuin Trump, Environmental Working Groupin tiedottaja Ken Cook sanoo.

– Täyttä satuilua, Cook toteaa.

– On absurdia, että presidentti Trump antaa itselleen tunnustusta ympäristöasioissa, kun hänen hallintonsa jatkaa samalla tuhoisaa ja päästöjä suosivaa ohjelmaa, ympäristöjärjestö Earthjusticen ilmasto- ja energia-asioiden varapääjohtaja Jill Tauber sanoo.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston entinen ympäristöoikeuden virkamies Mustafa Santiago Ali arvelee, että Valkoisessa talossa on herätty kansalaisten lisääntyvään ilmastotietoisuuteen.

– Hallinnossa yritetään nyt muotoilla keskustelua ympäristöasioista uudelleen, jotta ihmiset ajattelisivat hallinnon tehneen jotain paremmin ympäristön suojelemiseksi, Ali sanoo.

– Valitettavasti Trumpin hallinto ei ole tehnyt ainuttakaan tekoa ympäristön eteen, Ali toteaa.

Yhdysvalloista on tullut viime vuosina maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja. Tämä juontaa juurensa raaka-aineiden poraaamiseen käytettävän teknologian räjähdysmäiseen kehittymiseen.

Trumpin hallinto on etsinyt keinoja lisätä tuotantoa entisestään vähentämällä sääntelyä fossiilisten polttoaineiden teollisuudessa.

Trump on myös vannonut, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta.

Lue lisää:

Yhdysvaltain ilmastopäästöt kääntyivät kasvuun

Trump havainnoi Ranskan mielenosoituksia ja ehdotti: Pariisin ilmastosopimus voitaisiin lopettaa ja säästyneillä rahoilla veroja alas

Trumpin hallinto siirsi Obaman kauden öljynporausta koskevan sääntelyn historiaan – arvio: 180 000 tonnin metaanipäästöjä ei oteta talteen

Lähteet: REUTERS-AP