Britannian hallitus kiirehti Trumpin sättimän suurlähettilään tueksi – Trump jatkoi raivoamista Twitterissä

Britannian hallitus pitää diplomaattiviestien vuotoa valitettavana tapauksena.

diplomatia
Theresa May
Kuvituskuvaa. Britannian pääministerin Theresa Mayn hallitus on ilmoittanut tukevansa Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilästä kohun keskellä.Andy Rain / EPA

Britannian pääministerin Theresa Mayn hallinto painottaa yhä tukevansa Washingtonin suurlähettilästään täysin. Tiistaina May sanoi, että suurlähettiläs Kim Darroch saa pitää paikkansa ja hänellä on hallituksen täysi tuki.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi maanantaina lausunnon, että hän ei aio enää olla missään tekemisissä Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään kanssa.

Suurlähettiläs Kim Darroch arvosteli Trumpia kovin sanankääntein diplomaattiviesteissä, jotka vuodettiin Daily Mail -lehdelle. Myöhemmin Britannian ulkoministeri vahvisti viestien olevan aitoja.

Darroch kuvaili viesteissään Trumpia esimerkiksi taitamattomaksi, epävarmaksi ja epäpäteväksi.

– En tunne suurlähettilästä, mutta hänestä ei pidetä eikä ajatella hyvää Yhdysvalloissa. Emme aio enää asioida hänen kanssaan, Trump vastasi arvosteluun Twitterissä.

Samaan hengenvetoon Trump moitti Britannian väistyvän pääministerin Theresa Mayn tapaa hoitaa "brexit-sotkua" ja lisäsi olevansa tyytyväinen Mayn pääministerikauden päätymiseen pian.

Tiistaina Trump-jatkoi Darrochin ja Mayn moittimista Twitterissä. Hän kutsui Darrochia hyvin tyhmäksi tyypiksi ja koppavaksi typerykseksi.

Maylle Trump puolestaan kirjoitti kertoneensa, kuinka brexit pitäisi hoitaa. May ei kuitenkaan kuunnellut neuvoja, vaan kulki Trumpin mukaan omaa typerää polkuaan.

Britannia pahoitteli vuotoa

Britannian hallituksen tiedottaja vastasi Trumpin moitteisiin, että tapahtunutta vuotoa pidetään Britannian hallinnossa hyvin valitettavana tapauksena.

– Valikoituneet vuodetut viestit eivät heijasta maidemme välisten suhteiden läheisyyttä tai arvokkuutta, Britannian hallituksen tiedottessa kerrotaan.

– Samalla alleviivaamme sen tärkeyttä, että suurlähettiläiden on mahdollista esittää rehellisiä, sievistelemättömiä arvioita politiikasta kohdemaissaan, tiedotteessa jatketaan.

Päivitetty 9.7. klo 16.01: lisätty Trumpin tiistaiset tviittaukset.

Lue lisää:

Brittiministeri pelkää vuodettujen diplomaattiviestien vahingoittavan USA:n ja Britannian suhdetta – aikoo pyytää anteeksi Ivanka Trumpilta

Britannian suurlähettiläs haukkui Trumpia vuodetuissa viesteissä

Lähteet: REUTERS-AFP-AP