Illan lähijuna oli menossa Riihimäelle Lahden sijasta – syynä ohjausvirhe

Rataliikennekeskuksen mukaan vastaavia tilanteita sattuu ehkä kymmenen kertaa vuodessa. Vaaraa tilanteesta ei kuitenkaan aiheutunut.

junat
Oikorata kartalla.
Riihimäen Z-junat kiertävät normaalisti kaukaa. Oikorata Helsingistä Lahteen on suora ja sillä on väliasemia runsaasti.Yle

Helsingistä Lahteen matkalla ollut lähijuna eksyi vahingossa väärille raiteille maanantai-iltana 8. heinäkuuta. Lahden sijasta Z-juna oli ajamassa Riihimäkeä kohti.

Ohjautuminen väärälle raiteelle huomattiin Keravan pohjoispuolella. Juna ohjattiin jonkin matkaa, noin sata metriä, takaisin ja saatiin lopulta oikealle raiteelle Lahteen.

Rataliikennekeskuksesta kerrottiin aiemmin, että virhe johtui junan kauko-ohjausjärjestelmän automatiikasta. Rataliikennekeskuksen liikennepäällikkö Ari Jormalainen valottaa tiistaina päivällä tilannetta näin:

– Jokaisella junalla on yksilöivä numero, ja kauko-ohjausjärjestelmä muodostaa kulkuteitä junille tämän numeron mukaan. Helsingin ja Pasilan välillä on ratatöitä ja numero ei kulkenutkaan junan mukana ratatyön ylitse. Z-junalle siirrettiin vahingossa, inhimillisestä virheestä, R-junan numero.

Ei vaaraa matkustajille

Rataliikennekeskuksen mukaan tilanteesta ei aiheutunut vaaratilannetta junalle eikä matkustajille.

– Siellä oli kyllä kulkutiet turvattu sääntöjen mukaan, mutta vain väärään suuntaan, kertoo Jormalainen.

Jormalaisen arvion mukaan väärään suuntaan ajetaan ehkä kerran kuukaudessa tai harvemmin, ehkä kymmenkunta kertaa vuodessa. Asiasta ei hänen mukaansa ole tarkkaa tilastoa.

Z-junat ajavat oikorataa pitkin Helsingistä Lahteen ja Kouvolaan, eivätkä kierrä Riihimäen kautta. Väliasemia oikoradalla on runsaasti.

Lue lisää:

VR:n lähijuna Helsingistä Lahteen lähti vahingossa väärään suuntaan – vika ohjausjärjestelmän automatiikassa

Päivitetty 9.7.2019 kello 11.59: Juttua on päivitetty uusilla tiedoilla inhimillisen virheen osuudesta ja tapausten yleisyydestä.