Meri-Lapissa rippikoulun käyvät lähes kaikki nuoret – ajatuksissa yhdessäolo, oppiminen ja kirkkohäät

Nuoret arvostavat erityisesti leiririppikoulun yhteisöllisyyttä.

rippikoulu
rippikoululaiset, Antinsaari, Tornion seurakunta
Karoliina Marttala / Yle

Meri-Lapissa valtaosa 15-vuotiaista käy rippikoulun. Esimerkiksi Torniossa konfirmoidaan lähes 90 prosenttia ikäluokasta.

Nuorten keskuudessa leiri on suosituin tapa käydä rippikoulu. Varsinkin yhteisöllisyyttä arvostetaan.

– Allekirjoitan 100-prosenttisesti. Ainakin poikien puolella kaikki tulevat toisten kanssa toimeen. Siellä pystyy olemaan ihan rennosti ja omana itsenänsä ja aina on hyvä meininki, viime viikolla Tornion Antinsaaressa rippikoulussa ollut Eelis Taskila kertoo.

Nuoren miehen mielestä riparilla on sopivassa suhteessa vapaa-aikaa ja uskonnon opetusta.

– Se on kuitenkin rippikoulu, niin eihän se voi pelkkää vapaa-aikaa olla. Tänne tullaan sen vuoksi, että uskonnosta oppii lisää. Opetusta on sopivasti ja jää aikaa tehdä muutakin.

– Sehän on just se rippikoulun tarkoitus, että opitaan raamatusta, Jeesuksesta ja Jumalasta, samalla rippileirillä oleva Claudia Palosaari jatkaa.

Rippikoulu on tärkeä, jotta pääsee kirkossa naimisiin

Nuorille on ollut täysin selvää, että rippikoulu käydään. Muita vaihtoehtoja ei ollut edes olemassa.

– On se kuitenkin hienoa saada todistus, että olet käynyt rippikoulun, Taskila sanoo.

Claudia Palosaarella on katse jo kauempana tulevaisuudessa.

– Mulla on aina ollut se lähtökohta, että käyn rippikoulun, koska mulle on tärkeää, että menen kirkossa naimisiin.

– Kyllä se mullakin on ollut aina tiedossa, että menen rippikouluun. Ja jos joskus sitten menee naimisiin, voi mennä kirkossa, riparikaveri Niko Teppola komppaa.

Kaipuu yhteisöllisyyteen

Kemissä noin 70 prosenttia kaupunkilaisista kuuluu kirkkoon, mutta rippikoulun käy yli 80 prosenttia 15-vuotiaista.

– Rippikoulu on mahdollista käydä, vaikka ei ole meidän kirkon jäsen. Mielellään kaikki toivotetaan tervetulleeksi, Kemin kirkkoherra Tuomas Tölli sanoo.

Tölli kertoo, että vuonna 2017 on valmistunut evankelis-luterilaisen kirkon uusi rippikoulusuunnitelma, jossa korostetaan rippileirin yhteisöllisyyttä ja kokemuksellisuutta.

– Tämä aika on melko pirstaleista ja kukin puuhailee omassa kuplassaan. Siitä huolimatta meillä ihmisillä näyttäisi olevan jokin kaipuu yhteisöllisyyteen ja se yhdessä oleminen, tekeminen ja eläminen korostuvat rippikoulussa, Tölli luonnehtii.

Meri-Lapissa ei ole vaihtoehtoja rippikoululle, esimerkiksi uskonnollisesti sitoutumattomia Prometheus-leirejä ei alueella järjestetä lainkaan. Lähimmät leirit on järjestetty Kuusamossa ja Kolarissa.