Kauhavan vastaanottokeskuksessa odotetaan syksyn tuomia muutoksia epävarmuudessa – 15:ltä loppuvat työt ja asukkaiden sijoituksista ei vielä tietoa

Kauhavan vastaanottokeskuksessa ollaan odottavissa tunnelmissa. Vastaanottokeskus sulkee ovensa vuoden loppuun mennessä. Parhaimmillaan lähes 400 henkeä majoittanut vastaanottokeskus perustettiin vuonna 2015.

vastaanottokeskukset
Nainen kävelee Kauhavan vastaanottokeskuksen pihamaalla.
SPR:n ylläpitämä vastaanottokeskus toimii Kauhavan entisen ilmasotakoulun tiloissa.Merja Siirilä / Yle

Pilvisenä ja kylmänä kesäaamuna Kauhavan vastaanottokeskuksessa on hiljaista. Pihalla ei liiku ketään, sisällä on muutamia asukkaita tapaamassa SPR:n työntekijöitä.

– Monet heräilevät vasta myöhemmin ja viettävät aikaa omissa huoneissaan, kertoo Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko.

Kuvaa Kauhavan vastaanottokeskuksesta 25. syyskuuta 2015.
Kuvaa Kauhavan vastaanottokeskuksesta 25. syyskuuta 2015. Isto Janhunen / Yle

Vuonna 2015 vastaanottokeskuksia perustettiin pakolaiskriisin vuoksi jo olemassa olevien lisäksi Kauhavalle, Seinäjoelle, Korsnäsiin ja Lappajärvelle.

Kauhavalla pelättiin satojen turvapaikanhakijoiden aiheuttamia ongelmia. Alkuun vastustus oli erittäin kovaa, mutta laantui ensimmäisen bussin saapuessa.

– Siinä oli aika koominen sattuma, kun bussista tuli vastustajien eteen kolme kappaletta pieniä lapsia vanhempiensa kanssa. Vastustajat menivät aika hiljaiseksi, kääntyivät pois ja lähtivät. Tämä on jäänyt mieleen, Kokko kertoo.

Lapsille suunniteltuja koulukuljetuksia ei lopulta järjestetty ja rikosaallolta vältyttiin. Vakavin tapaus on, kun turvapaikanhakija iski seinäpeilillä hoitajan käsivarteen hoitoa vaatineen vamman ja se, kun autosta ammuttiin kuula-aseella turvapaikanhakijoita kohti. Ruokailujen järjestämisissä oli aluksi haasteita, mutta myös monenlaista uraauurtavaa, kuten omaa osuuskuntaa, kokeiltiin.

Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko
Kauhavan vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko yllättyi lopettamispäätöksen ajankohdasta.Merja Siirilä / Yle

Ajankohta yllätti

Enimmillään vastaanottokeskuksessa on ollut lähes 400 asukasta. Nyt määrä on kuitenkin tippunut reiluun 130:een. Tämä on yksi syy, miksi Maahanmuuttovirasto on päätynyt sulkemaan Kauhavan vastaanottokeskuksen. Myös Heinolan ja Sastamalan vastaanottokeskukset lopetetaan. Kauhavalla Migrin päätös tuli yllätyksenä.

– Asiakkaiden määrästä nähtiin, että ne on olleet tänäkin vuonna voimakkaasti laskusuuntaisia. Tämä ajankohta kylläkin yllätti, että se on tämän vuoden lopussa. Ajattelin, että olisimme täällä pystyneet jatkamaan vähän pidempään, Kokko kertoo.

Toiminta on Kokon mukaan tasapainottelua turvapaikanhakijoiden määrän kanssa, nyt tulijoiden määrä niin vähäinen että kapasiteettia pitää vähentää. Viimeinen asukas saapui vastaanottokeskukseen heinäkuun alussa perheen yhdistämisen vuoksi.

Pari viikkoa sitten tullut päätös vastaanottokeskuksen sulkemisesta on aiheuttanut asukkaissa huolta, mihin he päätyvät. Moni asukkaista on viihtynyt hyvin Kauhavalla.

– Osa ei halua lähteä täältä pois, kun ne tykkää olla täällä. He kyselevät kauheasti, että mihin he joutuvat, mutta mekään ei vielä tiedetä. Me sanoimme, että ilmoitamme sitten, kun tiedetään, kertoo ohjaajana työskentelevä Lena Rahrami.

Kauhavan vastaanottokeskuksen ohjaaja Lena Rahmani.
Kauhavan vastaanottokeskuksen ohjaaja Lena Rahmani kertoo asukkaiden olevan huolissaan tulevaisuudestaan.Merja Siirilä / Yle

Keskuksessa asuvien reilun 130 asukkaan lisäksi yksityismajoituksessa on tällä hetkellä 72 henkilöä. He asuvat esimerkiksi vuokralla tai muuten itse hankitussa majoituksessa alueella.

Ari Kokko arvioi, että heidän on mahdollista jatkaa asumistaan jonkun toisen, seuraavaksi lähimmän vastaanottokeskuksen kirjoilla, mutta tämäkin selviää vasta syksyn aikana.

Syksy tuo muutoksia

Elokuussa Kauhavalla ryhdytään suunnittelemaan maahanmuuttoviraston kanssa asiakassiirtoja muihin vastaanottokeskuksiin. Siirroissa pyritään ottamaan huomioon asiakkaiden omat toiveet.

Myös työntekijöitä odottavat syksyllä yt-neuvottelut.

– Meillä on tällä hetkellä 15 henkilöä vakituisesti palkattuna ja tietenkin yt-neuvottelut koskevat kaikkia, Kokko kertoo.

– Koskaan ei kuitenkaan tiedä, miten tilanteet muuttuvat, tuleeko tarve jossain vaiheessa taas kasvamaan.