Hyppää sisältöön

Luumujen raakileita on niin paljon, että ilman harvennusta puita uhkaa talvella kuolema – myös omenasadosta tulossa hyvä

Olosuhteet ovat tänä kesänä olleet otolliset hedelmäpuille.

Eija Tommola tarkastelee luumupuuta. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Luumupuissa raakileita on niin paljon, että niistä kannattaa poistaa jopa puolet. Puut voivat jopa kuolla sadon rasituksesta.

Tommolan tilalla Leivonmäellä Keski-Suomessa luumusadosta on tulossa poikkeuksellinen. Syynä on kahden edelliskesän poikkeukselliset sääolot, kertoo viljelijä Eija Tommola.

– Kesä 2017 oli hyvin kylmä ja sateinen eivätkä puut tehneet kukka-aiheita.

Viime kesän puut tavallaan lepäsivät ja helteet hellivät hedelmäpuita. Tänä keväänä pölytys onnistui hyvin ja nyt puissa on raakileita liiankin paljon, kertoo Tommola.

Toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta vahvistaa, että luumusadosta on tulossa hyvä muuallakin kuin Keski-Suomessa.

– Kuluvan kevään olosuhteet ovat olleet hyvät, sanoo Ilomäki.

Eija Tommola sanoo, että luumupuista on nyt syytä poistaa liiat raakileet ravistamalla puita ja poimimalla niitä yksitellen.

– Melkein joka toisen raakileen saa ottaa pois.

Raakileita otetaan pois niin paljon, että ne eivät kosketa toisiaan. Näin luumuille jää kasvutilaa ja sadosta tulee entistä mehevämpi ja maukkaampi.

– Sadon kilomäärä ei raakileiden harventamisesta loppujen lopuksi kärsi, sanoo Tommola.

Jos raakileiden harventamista ei tehdä, voi ensi talvi olla kohtalokas luumupuille. Ne eivät jaksa valmistautua talveen ja jos talvi on kylmä, saattavat puut kuolla sadon rasituksesta.

Harvennus on syytä tehdä myös kotipuutarhoissa, sanoo Tommola.

Otolliset olosuhteet hedelmäpuille

Olosuhteet ovat tänä kesänä olleet otolliset muillekin hedelmäpuille kuin luumulle, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta. Esimerkiksi omenasadosta on tulossa hyvä (siirryt toiseen palveluun) (Maaseudun Tulevaisuus).

Eija Tommola neuvoo, että myös omenapuista kannattaa poistaa liiat raakileet.

– Sellaiseen kantaan, mistä lähtee useampi raakile, kannattaa jättää vain yksi.

Tommolan tilalla hedelmäpuiden sadonkorjuu alkaa tällä viikolla kun ensimmäiset kirsikat ovat kypsyneet. Viime viikkojen kolea sää on tosin hidastanut sadon kypsymistä.

.
.