Poikkeuksellisen ankara vihapuhelaki hyväksyttiin Ranskassa – terrorismiin yllyttävät ja syrjivät sisällöt poistettava päivän sisällä

Facebook, Google ja muut internetmaailman jätit voivat saada miljardiluokan sakkoja, jos ne eivät noudata lakia.

vihapuhe
Laetitia Avia
Emmanuel Macronin Tasavalta liikkeelle -puoluetta edustava parlamentaarikko Laetitia Avia on vihapuhelain esittelijä.Vincent Isore / AOP

Ranska seuraa Saksan esimerkkiä internetin vihapuheen rajoittamisessa.

– Miksi hyväksyä verkossa sellaista, mikä järkyttää kadulla? kysyy lakiesityksen esittelijä, parlamentaarikko Laetitia Avia pikaviestipalvelu Twitterissä.

Ranska alkaa vaatia sosiaalisen median jäteiltä ja hakukoneyhtiöiltä vihaviestien poistamista verkkoalustoilta vuorokauden sisällä niiden julkaisemisesta.

Ranskan parlamentin alahuone eli kansalliskokous hyväksyi vihapuhelain istunnossaan tiistaina. Laki vaatii vielä senaatin ja perustuslakineuvoston hyväksynnän.

Poistamisvelvoite koskee "selvästi vihaa lietsovia" sisältöjä. Keskustelua onkin herättänyt se, mikä kaikki määritellään vihapuheeksi.

Lakitekstissä (siirryt toiseen palveluun) vihapuheeksi katsotaan terrorismin lietsominen ja sen puolustaminen. Samoin yllyttäminen vihaan, väkivaltaan tai syrjintään esimerkiksi sukupuolen, uskonnon, etnisen taustan tai vamman perusteella.

Laki koskee niin netin hakukoneita kuin sosiaalisia medioita.

Sisältöä saatetaan poistaa varmuuden vuoksi

Ranskalaislehti Le Parisienin (siirryt toiseen palveluun) mukaan jotkut asiantuntijat ja poliitikot ovat arvostelleet lakia siitä, että 24 tunnin velvoite voi johtaa sisällön poistamiseen varmuuden vuoksi.

Internetin sananvapautta puolustava kansalaisjärjestö La Quadrature du Net varoittaa (siirryt toiseen palveluun), että laki uhkaa johtaa automaattiseen sensuuriin ja ilmaisunvapauden kavenemiseen.

Tähän mennessä internet-jätit ovat voineet keskittyä ensisijaisesti vakavimman ja jaetuimman vihapuheen suodattamiseen. Uuden lain seurauksena niiden pitää puuttua samalla nopeudella lievempiinkin rikkeisiin.

Digitaalisen talouden asiantuntija Romain Badouard sanoo Le Parisienin haastattelussa, että vaikeinta on tulkita epäsuoria viestejä, kuten sanojen ja ilmaisujen kaksoismerkityksiä.

Laki määrää myös antamaan tavalliselle netinkäyttäjälle mahdollisuuden ilmoittaa vihasisällöistä. Useimmissa palveluissa tämä ominaisuus onkin jo olemassa, esimerkiksi Twitterissä tviitin ilmiantopainikkeena.

– Palveluiden täytyy lisätä henkilökuntaa käsittelemään ilmiantoja ja kansalaisten ilmoituksia, lain esittelijä Avia sanoo Le Parisienille.

Vääristä ilmiannoista sakot

Ranskan vihapuhelakia on verrattu Saksan vastaavaan lakiin, joka otettiin käyttöön viime vuoden alussa (siirryt toiseen palveluun). Myös Saksassa yhtiöiden on toimittava 24 tunnissa saatuaan ilmoituksen vihapuheesta. Jos yhtiö ei poista "selvästi lakia rikkovaa" materiaalia vuorokaudessa, se voi saada 50 miljoonan euron sakot.

Facebooksivu ranskaksi
Erik Jongert / AOP

Ranska aikoo panna yhtiöt vielä Saksaakin ankarammin tilille, jos ne eivät noudata uutta lakia. Facebook, Twitter, YouTube, Google ja muut palvelut voivat joutua maksamaan toistuvasta lain rikkomisesta sakkoja, jotka ovat jopa neljä prosenttia niiden vuosittaisesta maailmanlaajuisesta liikevaihdosta – esimerkiksi Facebookin tapauksessa miljardiluokkaa.

Kun sosiaalisen median jätti vetää sisältöä pois palvelustaan, sen on Le Monden mukaan (siirryt toiseen palveluun) ilmoitettava asiasta sisällön ladanneelle käyttäjälle ja varoitettava vihapuheen tuottamisen laillisista riskeistä.

Jos tavallinen kansalainen ilmiantaa laillisia sisältöjä tahallisesti, hän voi saada vuoden vankeutta ja 15 000 euron sakot.

Erityisesti sosiaalisen median jätti Facebook on joutunut vihapuheen levittämistä koskevan arvostelun kohteeksi Uuden-Seelannin Christchurchin terrori-iskun jälkeen. Iskun tekijä latasi teostaan suorana videota Facebookiin.

Lisää aiheesta:

Netin vihapuheesta voi tulla Saksassa miljoonasakko

Facebookilla oli suuri rooli Myanmarin kansanmurhan synnyssä – tutkimus tukee YK:n syytöksiä

Lähteet: Reuters