Hyppää sisältöön

Miksi ihmisiä riivaavat hyttyset kiinnostavat hyönteistutkija Reima Leinosta?

Hyttyset ärsyttävät suurinta osaa, mutta kajaanilaista Reima Leinosta ne kiinnostavat.

Hyönteistutkija Reima Leinosta kiinnostaa hyttysten sitkeys. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Hyönteistutkija Reima Leinonen tykkää seurata kuinka naarashyttynen asettuu hänen iholleen ja imee verta.

– On mielenkiintoista katsoa kuinka nopeita ne ovat siinä hommassa. Imevät hetkessä verta muutaman mikrolitran itseensä. Ja sen tekevät vain naaraat.

Keväällä Reima Leinonen seuraa hyttysten toukkien kehittymistä lammikoissa. Lisäksi hän ottaa toukkia kasvatukseen seuraten kuinka ne kuoriutuvat. Hyönteistutkija myöntää, että jos hyttysiä alkaa olla liiaksi asti, hänkin siirtyy sisätiloihin.

– Hyttysissä kiinnostaa niiden sitkeys, että ne pystyvät olemaan munavaiheessa useamman vuoden. Sitten ne vaan lähtevät kehittymään, kun olosuhteet ovat suotuisat. Eli, kun lammikoissa on tarpeeksi vettä.

Myös muut hyönteiset ilahduttavat hyönteistutkijaa, esimerkiksi kirppu, joka pystyy Leinosen mukaan uskomattomiin suorituksiin.

– Pieni kirppu voi hypätä 30 senttiä, jos se suhteutetaan meihin ihmisiin, niin meidän pitäisi hypätä 350 metrin loikka.

– Toinen on koivukehrääjä, joka voi olla koteloituneena jopa seitsemän vuotta. Se kuoriutuu hetkenä minä hyvänsä, on mielenkiintoista, että mistä se saa signaalin juuri tiettynä vuotena siihen kuoriutumiseen, sanoo Leinonen.

Lue myös:

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.