Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan ilmansaasteiden vaikutusta aivojen terveyteen

Itä-Suomen yliopiston koordinoima tutkimushanke on saanut EU:lta rahoitusta yli viisi miljoona euroa.

ilman epäpuhtaudet
länsiväylällä autoja
Itä-Suomen yliopiston koordinoiman tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää, millaisia vaikutuksia liikenteeseen liittyvillä ultrapienillä ja nanohiukkasilla on aivojen terveyteen.Henrietta Hassinen / Yle

Itä-Suomen yliopistossa selvitetään ilmansaasteiden vaikutusta aivojen terveyteen. Ilmansaasteiden on todettu voivan kiihdyttää tulehdustilaa esimerkiksi keuhkoissa, mutta niiden vaikutukset aivoihin tunnetaan vielä huonosti.

Väestötason tutkimuksissa saasteille altistuminen on liitetty kohonneeseen Alzheimerin taudin riskiin. Eläinkokeissa se on vauhdittanut taudin etenemistä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeessa keskitytään selvittämään liikenteeseen liittyvien ultrapienten hiukkasten merkitystä aivojen terveydelle. Ne pääsevät kokonsa puolesta helpoiten tunkeutumaan aivoihin.

Tutkimuksen tavoitteena on myös tuottaa päättäjille tietoa siitä, miten ultrapienet hiukkaset kannattaisi ottaa huomioon päästörajoituksissa.

Itä-Suomen yliopiston koordinoima, kansainvälinen tutkimushanke (siirryt toiseen palveluun) on saanut Euroopan komissiolta yli viiden miljoonan euron rahoituksen.