"Yksi kuoli salamaniskuun ja toisen säikäytti karhu" – Lähes 50 vuotta Paltamossa toimineella varsalaitumella on kirmannut satoja hevosia

Kesäkuun alussa Paltamossa orivarsat pääsivät laitumelle oppimaan muun muassa sosiaalisia taitoja.

Paltamo
Kolme varsaa turvat yhdessä
Lähes 50 vuotta Paltamossa toimineella varsalaitumella on kirmannut 500 hevosta.Antti Kettumäki / Yle

Tänä kesänä Paltamossa Melalahdessa kirmailee yksitoista orivarsaa, joista yhdellä on ollut terveydellisiä ongelmia. Varsalaitumen historiaan verrattuna kulunut kesä on ollut rauhallinen.

– Meillä on ollut toimintaa 1970-luvun alusta alkaen ja tänä aikana täällä on ollut 500 varsaa. Yksi on kuollut samaniskuun ja toisen säikäytti karhu, muistelee Paltamon Hevosystäväinseuran puheenjohtaja Kimmo Oikarinen.

Paltamossa on ollut varsalaitumia jo monen vuosikymmenen ajan, ja tällä hetkellä se on ainoa virallinen yhdistyksen ylläpitämä varsalaidun Kainuussa. Myöskään Pohjois-Pohjanmaalla ei ole yhtään varsalaidunta.

– Täällä me saadaan orit tappelemaan keskenään, joka kasvattaa niiden sosiaalisia taitoja. Niitä tarvitaan raviradalla tai ratsukentillä.

– Meidän varsalaitumen koko on 6-7 hehtaaria ja tämä sijaitsee mäellä, joka on hyvää alustaa varsan koordinaation ja lihasten kehittymiselle. Tämä on kuin voimistelukerho, naurahtaa Oikarinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)