1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Haavisto

Ulkoministeri Pekka Haavisto neuvottelemaan Sudanin tilanteesta EU:n puolesta: "Usein rauhansopimusten pilaajat eivät löydy maan sisältä, vaan ympäriltä"

Haavisto vierailee useissa maissa neuvottelemassa Sudanin tilanteesta. Ennen matkaansa hän tapasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka Haavisto
Ulkoministeri Pekka HaavistoJouni Immonen / Yle

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) matkustaa Sudaniin ja useisiin Punaisenmeren ja lähialueen maihin keskustelemaan Sudanin tilanteesta.

Ulkoministeriön tiedotteen mukaan Euroopan unionin ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini on valtuuttanut hänet keskustelemaan EU:n puolesta sekä tilanteesta maassa että siitä, miten kansainvälinen yhteisö voi tukea Sudania sen siirtymävaiheessa.

– Tarkoitus on nyt tällä matkalla tuoda vahva EU:n viesti osapuolille, että neuvottelut pitää viedä päätökseen ja saada aikaan siirtymäkauden yhteinen hallinto, joka tähtää vaalien järjestämiseen ja normaaliin hallintoon maassa, Haavisto kommentoi Ylelle puhelimitse Wienistä.

Sudanin kenraalit ja siviiliprotestoijat kertoivat viime viikon lopulla päässeensä sopuun lähivuosien hallinnosta.

Mielenosoitukset saivat alkunsa viime joulukuussa leivän hinnan noususta, mutta levisivät lopulta vaatimuksiksi presidentti Omar al-Bashirin lähdöstä. Bashir syrjäytettiin huhtikuussa, mutta valtaan astui armeija. Se on tukahduttanut siviilihallintoa vaativien mielenosoituksia kovin ottein.

Haavisto arvioi, että nyt saavutettu sopu vallan jakamisesta siviilien ja armeijan välillä on "paras ehdotus tähän asti."

– On selvää, että aina on myös tyytymättömiä ryhmiä. Sotilaspuolella on ryhmiä, joiden mielestä tämä on siirtymässä liian nopeasti siviilien käsiin. Siviilipuolella taas on ryhmiä, jotka on huolissaan Darfurin ja Blue Nilen maakuntien ja Etelä-Kordofanin kaltaisista alueista. Viesti kaikille on, että tämä on paras käsillä oleva sopimus, ja Sudan on myös hyvin suuressa vaarassa valua sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen, jollainen on nähty naapurimaa Libyassa. Se olisi kaikkein onnettomin kohtalo, mitä Sudanille voisi tapahtua, Haavisto sanoo.

Aluksi Etiopiaan, lopuksi muihin tärkeisiin ulkovaltoihin

Haavisto vierailee ensin Addis Abebassa 10. heinäkuuta ja tapaa siellä Etiopian valtion edustajia ja Afrikan unionin toimijoita. 11. heinäkuuta Haavisto tapaa sekä Sudanin siirtymäajan sotilasneuvoston että Forces for Freedom and Change -oppositiorintaman edustajia ja muita Sudanin neuvottelukumppaneita.

16.–18. heinäkuuta Haavisto vierailee Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa.

Sudanin tilanteessa myös monilla ulkovalloilla on omat intressinsä (siirryt toiseen palveluun).

– Alueen maiden pitää toimia samaan suuntaan. Usein ne rauhansopimusten pilaajat eivät löydy maan sisältä, vaan ympäriltä. On hyvin tärkeää, että välittömät naapurimaat, kuten Egypti ja Etiopia ja vähän kauempana Arabiemiirit ja Saudi-Arabia tukevat tätä ratkaisua, mikä Sudanissa syntyy. Sen takia tällä matkalla onkin oikeastaan kaksi tarkoitusta: tavata ensin Sudanin osapuolet ja vähän myöhemmin alueen tärkeät toimijat ja viedä myös näille aika vahva Euroopan unionin viesti, että me pidämme tätä nyt syntynyttä neuvottelutulosta parhaana mahdollisena tässä tilanteessa ja toivomme, että alueen maat lähtisivät sitä tukemaan.

Matkansa jälkeen Haavisto raportoi vierailuista 28 ulkoasiainneuvoston jäsenmaalle. Haaviston mukaan sen jälkeen ratkaistaan, miten EU voisi konkreettisesti tukea Sudanin rauhoittumista. Rahasta ei Haaviston mukaan ole toistaiseksi puhuttu tarkemmin.

– Ei ole (puhuttu) konkrettisista summista. Ne tulevat sitten myöhemmin.

Haavisto toimi vuosina 2005–2007 Euroopan unionin erityisedustajana Sudanissa ja Darfurissa ja vuonna 2007 YK:n erityisasiantuntijana Darfurin rauhanprosessissa.

Kartta: sudan, Khartum ja naapurimaita
Leena Luotio / Yle

Ennen matkaa tapaaminen Lavrovin kanssa

Ennen matkaansa Haavisto vieraili Slovakiassa, jossa hän tapasi Etyj-kokouksen yhteydessä Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Haaviston mukaan lyhyessä "käytävätapaamisessa" keskusteltiin Ukrainan kriisistä sekä Suomen ja Venäjän vierailuvaihdon aikatauluista.

Lavrov on hiljattain vieraillut Suomessa ja edellinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) kävi tammikuussa Venäjällä.

– Ulkoministerivierailutasolla Lavrovin vierailu olisi seuraavan kerran Suomeen. Loppusyksy tai ensi vuoden alku on varmaankin realistinen aikataulu näiden EU-kiireidenkin vuoksi. Palaamme vielä aikatauluun, Haavisto sanoo.

Hän kuvailee lyhyttä tapaamista Lavrovin kanssa asialliseksi kokouksessa, jossa keskusteluissa olivat vaikeat aiheet, kuten Krim ja Itä-Ukraina.

– Vaikeuksista huolimatta asiallinen ja sellaisessa hengessä, että molempien argumentteja kuunneltiin.

Lue myös:

Sudanissa kenraalit ja protestoijat pääsivät sopuun hallinnosta

"Sudaniin pitää saada sellainen rauha, että aseiden ääni ei kuulu kovempaa kuin diplomatian ja kansan ääni" – 21-vuotias aktivisti Ajak Majok uskoo demokratian olevan mahdollinen

Yle Sudanissa: Alaa Salahista tuli Sudanin kansannousun symboli – nyt häntä vainotaan, mutta hän ei suostu pelkäämään

Omar al-Bashir hallitsi Sudania kovin ottein kolme vuosikymmentä – Länsi-Darfurin konflikti toi syytteet kansanmurhasta

Lue seuraavaksi