Miksi samat elokuvat näytetään Suomessa aina vain uudelleen? Kesällä televisiosta tulevat jälleen kerran kaikille tutut Bondit ja Turhapurot

James Bond ja Uuno Turhapuro ovat kesäkatsojien ikisuosikit.

Tv ja elokuvat
Hannele Lauri, Vesa Vierikko ja Vesa-Matti Loiri elokuvassa Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla.
Hannele Lauri, Vesa Vierikko ja Vesa-Matti Loiri elokuvassa Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla.Spede Team

Television pääkanavien kesän elokuvatarjonta etenee vuosi toisensa jälkeen perin tuttuja polkuja pitkin.

Riskejä ei oteta, vaan päivät täytetään niin sanotusti varmoilla elokuvilla, jotka löytävät paikkansa katsojalistojen kärjestä satoi tai paistoi.

– Miksi Bondeja esitetään? Ne ovat suosittuja ja pyritään esittämään mahdollisimman suosittuja elokuvia. Siksi me valitsemme ne sinne esitykseen, Nelonen Median televisiojohtaja Ville Toivonen perustelee.

Nelonen on tehnyt Bond-leffan kavalkadistaan jo pitkän perinteen. Elokuvat esitetään kesäisin aikajärjestyksessä.

Myös Nelosen kaupallisella kilpailijalla, MTV:llä on oma perinteensä. Lupa tappaa -sankarin sijasta MTV:n Sub-kanavalla seikkailee kotimainen antisankari.

– Suomalaiset tutkitusti rakastavat klassikkoelokuvia. Meillä esimerkiksi Uuno-elokuvat ovat olleet todella suosittuja vuodesta toiseen, jonka johdosta niitä tänäkin kesänä nähdään, MTV:n sisältöjen vastaava tuottaja Olli Nikunen sanoo.

Olli Nikunen on MTV:n sisältöjen vastaava tuottaja
Vastaavan tuottajan Olli Nikusen mukaan klassikkoelokuvat ovat vuodesta toiseen MTV:n katsotuimipa elokuvia.Esa Syväkuru / Yle

Katsojalukuja keräävän Finnpanelin mukaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla Uunon huikeat poikamiesvuodet maaseudulla oli MTV:n Sub-kanavan toiseksi katsotuin elokuva. Katsotuin oli Die Hard 4.0, joka sekin on nähty televisiossa kohta kymmenkunta kertaa.

Nelosella Johnny Deppin tähdittämät Pirates of the Caribbean -elokuvat asettuivat samalla viikolla kolmelle kärkisijalle.

Bond-elokuvat ottanevat paikkansa katsotuimpien listalla heinäkuun toisesta viikosta alkaen, kun niiden pitkä esityskausi on taas alkanut.

Katsojat vaativat uusintoja

Loputtomien kesäuusintojen luulisi jossain vaiheessa kyllästyttävän katsojia, kun elokuvien pienimmätkin juonenkäänteet ja jopa vuorosanat osataan ulkoa.

Vielä mitä, väittää Nelosen Ville Toivonen.

– Elokuvista tulee palautetta aika rutkasti puoleen ja toiseen, kuten ohjelmista muutenkin. Me kuuntelemme palautetta herkästi ja se nimenomaan ajaa esittämään näitä tuttuja elokuvia. Näistä tutuista ja rakastetuista elokuvista tulee eniten palautetta..

Villen Toivonen on Nelonen Median televisiojohtaja
Ville Toivosen mukaan esimerkiksi Bond-sarjan uusiminen vuosittain kerää joka kerta ison joukon sekä katsojia että mainostajia.Esa Syväkuru / Yle

Katsojat saavat siis juuri sitä, mitä tilaavat. Mutta saako myös mainostaja?

– Mainostajille haluamme tarjota mahdollisimman suuria ja kiinnostavia katsojalukuja. Elokuvien osalta siihen pääsee parhaiten näyttämällä mahdollisimman suosittuja elokuvia, MTV:n Olli Nikunen sanoo.

Varsin selkeä liiketoimintakonsepti siis: mitä enemmän katsojia, sitä enemmän mainostajia. Helppoa kuin heinänteko kesähelteellä.

Ylekin keventää kesällä

Myös kaupallisista paineista vapaa Yle tarjoaa elokuvia kesällä hieman kevyemmän kattauksen periaatteella, vaikka Yle ei väitä tavoittelevansa niillä katsojatilastojen kärkisijoja.

– Meillä on paljon maailman elokuvaa, meillä on taide-elokuvaa, pohjoismaista, klassikkoelokuvaa. Mutta kesällä ehkä haetaan sellainen hiukan viihteellisempi linja, Ylen julkaisujen päällikkö Tarmo Kivikallio kertoo.

Tarmo Kivikallio on julkaisujen päällikkö Ylessä
Tarmo Kivikallio myöntää, että olympiakesinä elokuvia on hieman työlästä saada mahtumaan TV2:n kesäohjelmistoon.Esa Syväkuru / Yle

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla TV1:n katsojatilaston kärjessä olivat totuttuun tapaan uutiset. Viidenneltä sijalta löytyi kuitenkin jo Hercule Poirot -elokuva.

Ylen ykköskanavan katsotuimpia ohjelmia ovat yleensä illan uutislähetykset. Kakkoskanavalle taas on keskitetty urheilu, jota on paljon.

– TV2:n kohdalla joudumme toimimaan urheilun ehdoilla. Kesällä urheilulähetykset sekoittavat usein ohjelmakaaviota ja siitä tulee vähän rikkonaisempi, mutta elokuvia esitetään silti kakkosellakin, Kivikallio kertoo.

Ykköskanavalla Yle pyörittää iltapäivisin pitkin vuotta kotimaisia elokuvia, jotka kesälläkin keräävät television ääreen keskimäärin 130 000 katsojaa. Talvella katsojia on enemmän.

Korjattu 13.72019 kello 17.27 Bond-elokuvien määrä Nelosen kavalkadissa. Se on 24, ei yli 30, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lue myös:

Lemmikkien salainen elämä -elokuvan jatko-osa oli viime viikonlopun katsotuin elokuva.
Lemmikkien salainen elämä -elokuvan jatko-osa pyörii tänä kesänä elokuvateattereissa.Universal

Hollywoodissa päätetään, millaisia elokuvia suomalaiset tarvitsevat kesällä