Hyppää sisältöön

Sateinen ja kylmä sää suosii itäsuomalaisia kylpyläyrittäjiä – useissa paikoissa nyt täyttä

Huonot kelit ovat näkyneet selvästi kylpylöiden kävijämäärissä.

Matkailukeskus Pajarinhovissa on huomioitu muun muassa lapsiperheet. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

Kylpylöissä on ollut viime aikoina tungosta, sillä sateella ja viileällä säällä ihmiset pakenevat mieluusti sisätiloihin uiskentelemaan, kertovat itäsuomalaiset kylpyläyrittäjät.

Esimerkiksi Sokos-hotelli Kolissa Pohjois-Karjalassa on tälläkin hetkellä käytännössä täyttä.

– Normaalisti kesä on hiljaisempi kuin talvi, mutta nyt on ollut niin kylmää, että ihmiset touhuavat ennemmin sisällä, hotellinjohtaja Marko Riikkinen sanoo.

"Elämyskylpylään" mahtuu Riikkisen mukaan satakunta ihmistä kerralla. Ruuhkien välttämiseksi kylpylä on varattu ilta-aikaan ainoastaan hotellin asiakkaille.

– Nyt on menossa tämän alueen kovin sesonki. Meillä voi istua paljussa ja katsella samalla Kolin kansallismaisemia, Riikkinen vinkkaa.

Matkailukeskus Pajarinhovissa Kiteellä ollaan niin ikään tyytyväisiä asiakasmääriin.

– Viileä kesä, niin kauppa käy. Heinäkuussa ihmiset liikkuvat muutenkin paljon, matkailukeskuksen johtaja Kalle Keskimäki sanoo.

Lämmin vesi ja sisäilma houkuttelevat

Siilinjärvellä Pohjois-Savossa sijaitsevan Fontanellan toimitusjohtaja Johanna Lamminaho arvioi, että heilläkin väkeä on ollut nyt huomattavasti enemmän kuin viime kesänä.

Heinäkuussa kylpylässä vierailee etenkin lomalaisia ja lapsiperheitä. Lamminaho laskee, että heillä on toukokuun alun jälkeen vieraillut jo noin 10 000 ihmistä.

– Silloin, kun ulkona on sateista ja harmaata, +32-asteinen vesi ja sisäilma houkuttavat, hän tietää.

Aamun tunteina ja aamupäivästä on usein rauhallisempaa, ja iltaa kohti taas vilkastuu.

Kylpylähotelli Rauhalahden kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen

Kuopiossa sijaitsevan Kylpylähotelli Rauhalahden huoneet on niin ikään varattu tällä hetkellä täyteen.

– Heinäkuun alku on näyttänyt oikein lupaavalta. Aurinkoisella säällä kylpylässä ei ole tungosta, mutta vähänkin kun on kylmää ja sateista, ihmiset tulevat meille, kylpyläpäällikkö Ari Järveläinen toteaa.

Hänen mukaansa kylpylän pukukoppien avaimet ovat olleet nyt etenkin viikonloppuisin vähissä. Hänellä on vinkki niille, jotka eivät pidä tungoksesta.

– Aamun tunteina ja aamupäivästä on usein rauhallisempaa, ja iltaa kohti taas vilkastuu, Järveläinen sanoo.

Vähän vaaratilanteita

Leppävirran Vesileppiksessä on vieraillut alkukesästä paljon muun muassa venäläisiä urheiluryhmiä. Myös turisteja ja erityisesti lapsiperheitä on riittänyt.

– Sateisena päivänä väkeä on aamusta iltaan, allasosaston esimies ja uimavalvoja Petri Niiranen sanoo.

Tavallista suurempi määrä lapsia yhtä aikaa samassa kylpylässä ei kuitenkaan ole Niirasen mukaan aiheuttanut vaaratilanteita.

– Meillä on ollut hyvin vähän mitään onnettomuuksia, sillä pyrimme pitämään kuria niin, ettei vaaratilanteita pääse edes syntymään. Muutama laastari on tarvittu viime vuosina.