Hyppää sisältöön

Kittilä valitti hallinto-oikeuden päätöksestä – haluaa kaikki hyllytetyt luottamushenkilöt takaisin päätöksentekoon

Kittilän kunta vaatii korkeinta hallinto-oikeutta kumoamaan luottamushenkilöiden hyllytyksen Lex Kittilän perusteella.

Kittilän kunnanvaltuuston kokous 31. lokakuuta vuonna 2017. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

KITTILÄ Kittilän kunta on valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden (KHO) päätöksestä, jolla hallinto-oikeus kumosi kymmenen kittiläläisen kuntapäättäjän pidättämisen luottamustoimistaan. Kunta valittaa päätöksestä, koska hallinto-oikeus ei kumonnut hyllytyspäätöstä kaikilta 20 luottamushenkilöltä.

Lisäksi Kittilä vaatii KHO:ta keskeyttämään valtiovarainministeriön (VM) tekemän hyllytyspäätöksen, kunnes valitus on käsitelty KHO:ssa. Kittilän valitus lähetettiin KHO:een tiistaina.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoi kesäkuussa, että kymmenen syytteessä olevan luottamushenkilön hyllyttäminen voi jatkua, koska heitä epäillään useasta virka- tai työrikoksesta, muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Sen sijaan hallinto-oikeus kumosi hyllytyspäätöksen kymmenen muun luottamushenkilön osalta, vaikka heitä syytetään oikeudessa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, koska he ovat osallistuneet syytteenalaiseen toimintaan vain yksittäisiä kertoja.

Ministeriö haluaa kaikki 20 hyllylle

Valtiovarainministeriö on jo valittanut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä, mutta vastakkaisesta syystä kuin Kittilän kunta.

VM haluaisi pitää kaikki virkarikoksista syytetyt henkilöt pidätettynä Kittilän kunnan luottamustehtävistä ns. Lex Kittilän perusteella, kunnes syytteet on käsitelty oikeudessa.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki virkarikos- ja työrikossyytteet 27 kittiläläistä luottamushenkilöä vastaan kesäkuun lopussa, mutta syyttäjä on ilmaissut valittavansa päätöksestä ainakin joiltakin osin.

Heinäkuun alussa syyttäjä nosti lisää syytteitä kittiläläisiä kuntapäättäjiä vastaan. Syytettyjen joukossa on myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät olleet aiemmin syytteessä.

KORJATTU: Kittilän valitus lähetettiin KHO:een tiistaina, ei maanantaina.

Lue lisää