Kiihtelysvaaran laiton susijahti sai päätöksensä – Itä-Suomen hovioikeus säilytti aiemmat tuomiot

Yhdeksän miehen susijahti päättyi ehdolliseen vankeuteen, korvausten maksamiseen ja vuoden metsästyskieltoon.

Susien salametsästys
susia eläinpuistossa
Syytteen mukaan susi pääsi karkuun Kiihtelysvaaran salametsästäjiltä uudenvuodenaattona 2017. Nämä sudet on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa. Pasi Takkunen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus säilytti Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tammikuussa antaman tuomion Kiihtelysvaaran laittomasta susijahdista. Tuomion mukaan yhdeksän miestä osallistui suden metsästykseen, vaikka heillä ei ollut siihen oikeuttavaa poikkeuslupaa. Rikos tapahtui uudenvuodenaattona 2017.

Miehet valittivat käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen ja vaativat, että syytteet ja tuomiot hylätään, tai että ne muutetaan sakoiksi. Miehet vaativat lisäksi, että valtio korvaa heidän oikeudenkäyntikulunsa korkoineen. Hovioikeuden mukaan käräjäoikeuden päätös jää pysyväksi, eikä jatkokäsittelylupaa enää myönnetä.

Tuomion mukaan osa vastaajista oli etsinyt ja jäljittänyt sutta, toisten odottaessa passipaikoilla valmiina ampumaan. Salametsästyksessä oli käytetty kuutta koiraa ja niiden paikantimia. Sutta oli jahdattu usean tunnin ajan, ja tavoitteena oli ollut ajaa susi mottiin.

Kaikki metsästykseen osallistuneet miehet saivat yhden vuoden pituisen metsästyskiellon. Kovimman tuomion saanut mies sai 70 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä menetti valtiolle laittomasti hallussapitämänsä haulikot. Muut tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen 60–64 päiväksi. Kaikki tuomitut joutuvat lisäksi maksamaan korvauksia.