Kahdesti Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkinyt monimiljardööri Ross Perot on kuollut

Tietotekniikka-alalla uransa tehneen Perot'n väitettiin 90-luvulla ratkaisseen presidenttipelin Bill Clintonin hyväksi.

Ross Perot
Ross Perot vuonna 1993.
Ross Perot vuonna 1993.AOP

Texasilainen monimiljardööri ja liikemies Ross Perot kuoli varhain tiistaina Dallasissa perheensä ympäröimänä, tiedotti perhe.

Perot muistetaan liikeuransa lisäksi parhaiten presidentinvaalikampanjastaan vuonna 1992, jolloin hän sai 19 prosenttia äänistä. Äänimäärä on paras tulos itsenäiselle ehdokkaalle moniin vuosikymmeniin.

Perot oli kuollessaan 89-vuotias.

Hän oli syntynyt 27. kesäkuuta vuonna 1930 Texarkanassa Texasissa. Hänen isänsä oli puuvillan toimittaja ja äiti sihteeri. Perheen kerrotaan selviytyneen lamavuosista kovan työnteon ja tarkan rahankäytön avulla.

Perotin ensimmäinen työ oli jakaa lehtiä köyhille alueille ponilla nimeltä Miss Bee. Kun sanomalehti yritti ottaa välistä hänen palkkiostaan, poika otti yhteyttä lehden julkaisijaan ja voitti asiassa.

Perot kertoo tuolloin oppineensa ottamaan asiassa kuin asiassa suoraan yhteyden johtajaan.

Varallisuus tietokonemaailmasta

Perot teki rahansa tietotekniikka alalla ja perusti vuonna 1962 tietokone- ja tietotekniikkayrityksen, joka alkoi kasvaa tietokoneiden yleistymisen rinnalla. Summan (1000 dollaria) firman perustamiseen mies oli lainannut vaimoltaan Margot Perotilta.

Electronic Data Systems työllisti paljon entisiä sotilaita, jotka saivat tottua valkokauluspaitoihin ja pitkiin työpäiviin.

Yhdysvaltojen liittovaltion Medicare ja Medicaid -ohjelmat perustettiin 60-luvun puolivälissä, jolloin osavaltiot alkoivat kilpailuttaa tietotekniikkayrityksiä terveyden- ja sosiaalihuoltoon liittyen. EDS voitti näitä kilpailutuksia esimerkiksi Texasissa.

Perot myi vuonna 1984 yrityksensä General Motorsille 2,5 miljardilla dollarilla ja sai itse 700 miljoonaa dollaria kaupassa. EDS myytiin vuonna 2008 Hewlett-Packardille.

Perot perusti myös toisen yrityksen Perot Systemsin, jonka toimitusjohtajan paikalta hän jäi eläkkeelle vuonna 2000.

Vuonna 2011 Forbes listasi Perotin Yhdysvaltojen 91. rikkaimmaksi 3,5 miljardin dollarin omaisuudella.

Maine kasvoi vankineuvotteluissa

Ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajaksi päästyään Perotin maine kasvoi sotavankien olojen parantajana.

Presidentti Richard Nixonin kaudella Perot järjesti kaksi lääketarvikelentoa Pohjois-Vietnamiin amerikkalaisille sotavangeille. Lento, jolla oli myös vankien vaimoja, ei päässyt Pohjois-Vietnamiin, mutta sai suuren mediahuomion.

Vuonna 1973 vapautettu vanki kertoi olojen parantuneen lentoyrityksen saaaman huomion jälkeen vankilassa.

Perot alkoi puhua Vietnamin sodan lopulla amerikkalaisten vankien vapauttamiseksi. Hän sai presidentti Ronald Reaganin hallinnon vihat niskoilleen neuvottelemalla suoraan Vietnamin viranomaisten kanssa 1980-luvulla.

Reaganin hallinto neuvotteli tuolloin Vietnamin hallituksen kanssa.

Perot kustansi myös vuonna 1979 kahden yrityksensa työntekijän vapautuksen vankilasta Iranissa. Tapauksesta on tehty elokuva ja kirja.

Vuonna 2009 Perot sai palkinnon veteraanien ja armeijan hyväksi tehdystä työstä.

Kampanja kaatoi Bushin?

Perot lähtikin varallisuutensa ja maineensa avulla pyrkimään Yhdysvaltojen presidentiksi vuonna 1992. Hän oli itsenäinen ehdokas ja maksoi kampanjastaan 63,5 miljoonaa dollaria ja osti 30 minuutin paikkoja televisiosta.

Ohjelmapaikallaan hän selitti käyrien avulla ideoitaan äänestäjille. Hänen tunnuslauseensa oli " Näin yksinkertaista se on ".

Vastapuolina olivat republikaanien George H. W. Bush sekä demokraattien Bill Clinton.

Perot sai äänistä 19 prosenttia, kun Clinton voitti vaalit. Perot ei kuitenkaan saanut yhtään valitsijamiesääntä vaalissa.

Republikaanit pistivät häviönsä Perot'n syyksi, sillä hän sai suurimman kolmannen ehdokkaan äänimäärän sitten Theodor Rooseveltin vuoden 1912 presidentinvaalien tuloksen.

Perot pyrki myös 1996 presidentiksi myös toisen kerran, mutta hänet jätettiin ulos televisiotenteistä. Järjestäjien mukaan Perot'lla ei ollut tarpeeksi kannatusta. Hänen äänisaalinsa jäi 8 prosenttiin. Tuloksesta johtuen Perot'n perustama Reformipuolue alkoi hajota.

Perot jatkoi kuitenkin Yhdysvaltojen pääpuolueiden politiikkan kritisoijana. Perot'n mukaan esimerkiksi työpaikkoja hävisi liikaa ulkomaille ja liittovaltin budjettivaje kasvoi holtittomasti.

Vuonna 2008 hän perusti nettisivuston, jossa eritellään kansakunnan velkaa.

Perot on kertonut elämänsä perustan olleen kova, ahkera työ ja perhe.

Lähteet: AP