Pääministeriehdokkaat Boris Johnson ja Jeremy Hunt kohtasivat tv-väittelyssä – nokittelua brexitistä ja Trumpista

Televisioväittelyn kantavin puheenaihe oli Britannian lähestyvä ero Euroopan unionista.

Britannian politiikka
Boris Johnson ja Jeremy Hunt konservatiivisen puolueen puheenjohtajaehdokkaiden tv-väittelyssä tiistai-iltana.
Boris Johnson ja Jeremy Hunt konservatiivisen puolueen puheenjohtajaehdokkaiden tv-väittelyssä.Matt Frost / ITV

Tiistai-iltana Britanniassa järjestettiin konservatiivisen puolueen puheenjohtajaehdokkaiden tv-väittely ITV-kanavalla. Väittelyssä olivat vastakkain puheenjohtajakisan ennakkosuosikki ja entinen ulkoministeri Boris Johnson sekä Britannian nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt.

Televisioväittelyn kantavin puheenaihe oli Britannian lähestyvä ero Euroopan unionista.

Boris Johnson muun muassa totesi väittelyssä, että Britannian on äärimmäisen tärkeää erota Euroopan unionista lokakuun 31. päivä, kuten maan hallitus on aikaisemmin luvannut tehdä.

– Meidän on valmistauduttava lähtemään EU:sta ilman sopimusta, Johnson lisäsi.

Kun Jeremy Hunt kysyi Johnsonilta, olisiko Johnson valmis eroamaan pääministerin paikalta, jos Britannia ei eroaisikaan EU:sta lokakuun lopulla, kieltäytyi Johnson vastaamasta Huntin kysymykseen.

Hunt ei halua uusia vaaleja Britanniaan ennen kuin brexit on saatu maaliin asti.

– Ennenaikaisten vaalien riski on kuitenkin olemassa, Hunt totesi.

Johnson sivalsi takaisin Huntille, että brexitin lykkääminen sovitusta aikataulusta on varma tapa hävitä vaalit.

Kun Johnsonilta kysyttiin, olisiko hän valmis sulkemaan parlamentin väliaikaisesti saadakseen sopimuksettoman brexitin läpi, myönsi Johnson kaikkien vaihtoehtojen olevan vielä pöydällä.

– Tässä vaiheessa brexit-neuvotteluja Britannian olisi täysin käsittämätöntä heikentää omaa asemaansa entisestään, Johnson sanoi.

Hunt vuorostaan kommentoi, että hän ei sulkisi parlamenttia väliaikaisesti runnoakseen brexitiä läpi ehdoin tahdoin.

Suhteet Trumpiin nousivat myös esille

Puheenjohtajakisan ennakkosuosikki Johnson varoi ottamasta syvemmin kantaa viime päivinä velloneeseen keskusteluun Britannian Yhdysvaltain-suurlähettilään Kim Darrochin asemasta. Johnsonilta kysyttiin, että säilyttäisikö hän nykyisen suurlähettilään, jos Johnsonista tulisi pääministeri.

Johnson kuitenkin kertoi olevansa hyvissä väleissä Valkoisen talon kanssa, ja että Britannian on tärkeää säilyttää läheiset välit Yhdysvaltojen kanssa.

Hunt vuorostaan piti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mielipiteitä väistyvästä pääministeristä Theresa Maystä ja hänen brexit-politiikastaan väärinä ja epäkunnioittavina sekä Maytä että koko Britanniaa kohtaan.

Konservatiivisen puolueen jäsenet äänestävät Theresa Mayn seuraajan kahdesta ehdokkaasta, ja äänestyksen voittaja ja Britannian seuraava pääministeri on tarkoitus julkistaa heinäkuun 23. päivä.

Lähteet: REUTERS-AP