Tutkimus: Suomalaiset eivät hyväksy puhelimen käyttöä ajaessa – silti joka kolmas selaa puhelinta ratissa

Joka kolmas suomalainen on selannut puhelintaan ajon aikana viimeisen 30 päivän aikana.

liikenneturvallisuus
Kuski ajaa autoa puhelin kädessä.
Vain muutama prosentti suomalaisista hyväksyy puhelimen selaamisen ratissa, kertoo ESRA2-tutkimus.Yle

Yli kolmasosa suomalaisista kertoo selanneensa puhelintaan autoa ajaessaan viimeisen 30 päivän aikana, selviää kansainvälisestä ESRA2-kyselytutkimuksesta. Tutkimuksella selvitettiin liikennekäyttäytymistä yhteensä yli 30 maassa, joista suurin osa on eurooppalaisia.

Vastaavalla ajanjaksolla joka toinen suomalainen on myös ajanut ja puhunut puhelimessa samanaikaisesti ilman handsfreetä.

ESRA2-kysely tehtiin viime vuonna, ja vastaajia oli yhteensä 32 maasta, kertoo Liikenneturva.

Puhelimen käyttäminen liikenteessä ei rajoitu vain autoilijoihin, vaan kävelijöistä kaksi kolmasosaa ja pyöräilijöistä noin neljäsosa on käyttänyt puhelinta liikkuessaan viimeisen 30 päivän aikana.

– Suomalaiset ovat tunnetusti kännykkäkansaa, mutta liikenteessä laite on riski. Kännykkä vie huomion liikenteestä, kulkee sitten autolla, pyörällä taikka jalan, sanoo Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen tiedotteessa.

Vain muutama prosentti kaikista kyselyyn vastanneista piti puhelimen käyttöä ajon aikana hyväksyttävänä. Eurooppalaisten vastaajien keskiarvoon verrattuna suomalaiset suhtautuivat kuitenkin muita maita sallivammin puhelimen käyttöön ajaessa.

Lue lisää:

ESRA2-kyselyn raportteja (siirryt toiseen palveluun)