Kymenlaaksossa on todettu kymmeniä borrelioositartuntoja – infektioylilääkäri: "Sää on punkeille otollinen"

Borrelioositartuntoja on havaittu tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna.

borrelioosi
Punkki lähikuvassa iholla.
Borrelioosi voi tarttua puutiaisen puremasta.Juha Metso / AOP

Punkkien levittämää borrelioosia on todettu Kymenlaaksossa tähän mennessä viimevuotista enemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu 39 tartuntaa, kun viime vuonna elokuun alkuun mennessä borrelioosi oli todettu 24 ihmisellä. Kaikkiaan viime vuonna todettiin 72 borrelioositartuntaa.

Kymsoten infektioylilääkärin Risto Pietikäisen mukaan viimeaikainen sää on ollut otollinen tartunnoille, koska punkit viihtyvät viileässä, mutta karttavat kuivaa ja lämpimää.

– Myös sillä on merkitystä, miten ihmiset pukeutuvat. Se on otollista punkeille, kun ihmisillä on vähän vaatteita ja on tällainen sää, sanoo Risto Pietikäinen.

Hän kuitenkin arvioi, että borrelioositartuntojen suhteen ollaan melko normaalissa vaihtelussa. Viime vuosina Kymenlaaksossa on todettu vuosittain noin 70–80 borrelioositartuntaa.

Borrelioosi ilmenee iholla laajenevana punoituksena. Hoitamattomana se voi aiheuttaa kuukausien kuluttua myös muita oireita, kuten nivel- ja hermo-oireita. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Punkin välittämää aivotulehdusta eli puutiaisaivokuumetta ei ole tänä vuonna rekisteröity Kymenlaaksossa vielä yhtään tapausta. Myöskään viime vuonna ei todettu yhtään tartuntaa.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla rokote.