Mansikan pääsatoa poimitaan paikoin puolitoista viikkoa etuajassa Keski-Pohjanmaalla

Melko viileä heinäkuu takaa myös sen, että mansikkaa riittää koko heinäkuuksi.

mansikka
Mansikkalaatikko.
Kari Saastamoinen/ Yle

Mansikan pääsato kypsyy keskipohjalaistiloilla jo ensi viikolla, lähes puolitoista viikkoa etuajassa.

Kevät ja kesä ovat olleet mansikan kasvulle suotuisia. Sopiva määrä lämpöä ja myös sadetta on taannut, että sadosta voi odottaa melko laadukasta. Hyvä kesä näkyy myös marjan koossa: paikoin mansikka on päässyt kasvamaan suureksikin.

– Viileä keli takaa myös sen, että marjaa riittää koko heinäkuuksi. Viime kesän kuumuus ja kuivuus eivät ole vaikuttaneet mansikkaan, kertoo mansikanviljelijä Juha Nikkinen Porkon mansikkatilalta Kokkolan Ruotsalosta.

Itsepoiminta on kokenut uuden tulemisen. Sen kysyntä on parin viimeisen vuoden aikana lisääntynyt, ja ilmiö näkyy usealla keskipohjalaistilalla.

– On tullut taas uudet sukupolvet, jotka ovat löytäneet itsepoiminnan. Joka vuosi sitä on järjestettävä ja tänä vuonna itsepoiminta painottuu satokauden loppupuolelle eli heinäkuun lopulle, sanoo Juha Nikkinen.

Lohtajalaisella Hauhtosen Marjatilalla näkyy sama into, kertoo yrittäjä Veli-Matti Jukkola.

– Itsepoiminta on monelle perinne ja yksi kesäinen kokemus. Siitä ollaan valmiita maksamaan jopa yhtä paljon kuin valmiiksi poimitusta marjasta, kertoo Jukkola.

Kuluttajien suosiossa ovat edelleen makeat mansikkalajikkeet. Polka-mansikka oli ensimmäisiä markkinoille tulleita makeita lajikkeita ja sen kaltaisia useimmat viljelijät tänä päivänä suosivat.