Teollisuuden tilausmäärät kasvoivat toukokuussa, mutta tuotanto nuupahti

Tilausten määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti jo puoli vuotta.

teollisuus
Hitsaaja työssään.
Tilaukset lisääntyivät etenkin metalliteollisuudessa.Mikko Koski / Yle

Teollisuuden uusien tilausten määrä kasvoi toukokuussa 3,4 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus.

Tilausten määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti nyt kuuden kuukauden ajan.

Koko alkuvuoden tilauskanta oli edellisvuotta vahvempi, sillä tammi-toukokuussa tilauksia kirjattiin 2,3 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilaukset kasvoivat toukokuussa etenkin metalliteollisuudessa, jossa kasvua oli kuusi prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan. Kasvua oli myös kemianteollisuudessa. Paperiteollisuudessa tilausten määrä puolestaan laski yli kaksi prosenttia.

Edelliskerran tilausten määrä laski viime marraskuussa, jolloin tilausten määrä laski yli 30 prosenttia toissa vuoden marraskuuhun nähden. Tilastokeskus kuitenkin huomauttaa, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä.

Alkuvuoden tilauskanta on kuitenkin kasvanut verrattain tasaisesti, sillä huipussaan tilaukset ovat olleet tammikuussa, jolloin tilaukset kasvoivat hieman yli viisi prosenttia. Alimmilleen uudet tilaukset laskivat huhtikuussa, jolloin ne kasvoivat edellisvuodesta hieman alle prosentin.

Kaivostuotanto sukelsi huoltoseisokkien vuoksi

Kausitasoitettu teollisuustuotanto puolestaan laski toukokuussa 2,8 prosenttia huhtikuusta, jolloin tuotanto kasvoi pirteästi. Tuotanto laski hieman myös vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna.

Huomattavaa pudotusta oli etenkin kaivostoiminnassa huoltoseisokkien takia. Kaivosteollisuuden tuotanto laski toukokuussa 37,5 prosenttia huhtikuuhun nähden. Allapäin olivat myös sähkö- ja elektroniikkateollisuuden ja metalliteollisuuden tuotanto.

Tuotanto kasvoi kuukausivertailussa hienoisesti sähkö-, kaasu- ja lämpöhuollossa sekä metsäteollisuudessa.