Meri-Lapissa mansikassa ei ole vielä häivähdystäkään punaisesta

Sadon kypsymistä joudutaan Meri-Lapissa odottelemaan heinäkuun loppupuolelle.

Meri-Lapin poimijat joutuvat vielä odottelemaan hyvän tovin ennen kuin mansikat ovat kypsiä. Kuva: Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Mansikoita päästäneen Meri-Lapissa poimimaan tänä kesänä aavistuksen keskimääräistä myöhemmin.

Mansikanviljelijä Teemu Alatalo Keminmaan Itäkoskelta arvioi, että ensimmäiset mansikat ovat poimintakypsiä aikaisintaan parin viikon kuluttua, ehkä vasta kuun lopussa. Tavallisesti poiminta saadaan alkuun heinäkuun puolivälin paikkeilla.

Viime vuonna helle kypsytti marjat etuajassa ja Meri-Lapissakin mansikoita poimittiin täyttä päätä jo heinäkuun alussa. Nyt mansikkamaalla ei vielä näy vilaustakaan punaisesta väristä.

– Raakileita löytyy, osa pientä, osa isompaa, mutta punaista ei penkistä vielä löydy, sanoo Teemu Alatalo.

Vesisadetta on Meri-Lapissa tullut tänä kesänä siihen malliin, että taimia ei ole tarvinnut kastella ollenkaan. Nyt toivotaan hartaasti aurinkoista säätä.

– Kyllähän mansikka vettäkin tarvitsee, se kasvattaa marjan kokoa, mutta kyllä nyt kaivattaisiin aurinkoa tai vähintäänkin pilvipoutaa.

Moni haluaa poimia mansikkansa itse

Mansikoiden itsepoiminta marjatiloilta on pienen notkahduksen jälkeen nostamassa suosiotaan. Teemu Alatalo kertoo, että syystä tai toisesta poimintaintoa ei muutamaan vuoteen juuri ollut, mutta nyt tilanne on muuttunut.

– Selvästi itsepoiminta taas innostaa. Halutaan lähimarjaa. Itse kun kerää, niin tietää, mitä sieltä laatikkoonsa laittaa.

Innokkaimmat poimijat eivät millään jaksaisi odottaa marjojen kypsymistä.

– Päivittäin tulee kyselyitä, joko pääsee poimimaan ja eivätkö ne vielä ole kypsiä, Alatalo naurahtaa.

Lisää aiheesta: