Kiinteistösijoitusyhtiö ajautui konkurssin partaalle – hankki vain vuosi sitten valtionyhtiöltä satoja asuntoja

Rahoitusvaikeudet uhkaavat kaataa Huhtanen Capitalin. Liiketoimet Nuorisosäätiön kanssa tahrasivat yhtiön mainetta.

kiinteistösijoittaminen
Kuva Juha-Matti Huhtasesta ja Huhtanen Capitalin logo
Entinen pankkiiri Juha-Matti Huhtanen perusti kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capitalin vuonna 2013.Huhtanen Capital Oy

Useita satoja asuntoja eri puolella Suomea omistava kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin.

Yhtiön hallitus on irtisanoutunut ja rahoitusvaikeuksista kärsivä yhtiö harkitsee konkurssihakemuksen jättämistä.

– Se on yksi vaihtoehto, mutta tietysti se huonoin. Itse toivon muuta ratkaisua, sanoo kiinteistösijoitusyhtiön suurin osakas Juha-Matti Huhtanen.

Huhtanen on myös irtisanoutunut yhtiön toimitusjohtajan paikalta.

– Olen käyttänyt kuusi vuotta tähän yhtiöön, ja se ei ollut mikään helppo polku. Toivon, että yhtiökokouksessa joku muu hyppää näihin saappaisiin ja saa rahoituksen järjestettyä, Huhtanen sanoo.

Konkurssin lisäksi vaihtoehtoina ovat vapaaehtoinen velkajärjestely, velkasaneeraushakemuksen jättäminen käräjäoikeuteen tai uuden osakeannin järjestäminen

Huhtanen Capital omistaa lähes 800 asuntoa eri puolilla Suomea.

Osakeanti epäonnistui – pelastaja isoon kauppaan saatiin Oulusta

Danske Bankin yksityispankkiirina Luxemburgissa aiemmin työskennellyt Huhtanen perusti kiinteistösijoitusyhtiön vuonna 2013.

Yhtiöllä on noin sata osakasta. Kesällä 2018 yhtiö haki uutta, 4,6 miljoonan euron rahoitusta osakeannilla. Se kuitenkin epäonnistui, eikä uusia sijoittajia löytynyt tarpeeksi.

Huhtasen mukaan myöskään pankit eivät ole olleet halukkaita myöntämään yhtiölle lainoja.

Tästä huolimatta yhtiö sai hankittua rahoituksen, kun se osti elokuussa 2018 (siirryt toiseen palveluun) yli 300 asuntoa valtionyhtiö Kruunuasunnoilta. Valtionyhtiö perustettiin vuonna 1999 hallinnoimaan puolustusvoimien omistamia vuokra-asuntoja.
– Se oli meidän kruununjalokivemme. Neuvottelut kestivät yli kuusi kuukautta, ja olimme todella iloisia kaupoista, Juha-Matti Huhtanen sanoo.

Huhtanen ei halua kertoa, mistä talousvaikeuksissa oleva yhtiö sai rahoituksen suureen kiinteistökauppaan. Hän viittaa vain “hyviin ihmisiin Oulusta, jotka halusivat auttaa”.

Kruunuasuntojen toimitusjohtaja Mika Karlsson kertoi MOT:lle, että kauppasumma on liikesalaisuus. Karlssonin mukaan asuntokaupoissa ei ilmennyt mitään ongelmia.

Kaavio Huhtasen tiiveistä väleistä Nuorisosäätiöön
Joonas Haverinen / Yle

Lähipiirin kiinteistökaupoista kiistaa

Kesällä 2018 Huhtanen Capital tilasi analyytikkoyhtiö Inderesiltä sijoitustutkimuksen, joka julkaistiin kun kiinteistösijoitusyhtiö haki uutta joukkorahoitusta.

Tutkimuksessa tuotiin esille kyseenalaisia lähipiirikauppoja. Huhtanen Capitalin omistajien pitkän tähtäimen suunnitelma oli listata yhtiö pörssiin. Sen toimintakulttuuri ei kuitenkaan ollut tasolla, jota vaaditaan pörssiyhtiöltä, sijoitustutkimuksessa todettiin.

Sijoitustutkimuksessa mainitut lähipiirikaupat toteutettiin Ylen tietojen mukaan vuonna 2016 Jyväskylässä. Niissä ei tapahtunut mitään laitonta, mutta Huhtanen Capitalin muiden omistajien mielestä menettely oli kyseenalaista.

Huhtanen Capital osti Jyväskylän Laajavuoresta kerrostalon asunto-osakkeet. Samalla Juha-Matti Huhtanen osti toisen, osittain omistamansa yhtiön omistukseen tontin, jossa kerrostalo sijaitsee.

Tontti maksoi 200 000 euroa. Vain muutama viikko myöhemmin Huhtasen osittain omistama yhtiö myi tontin 900 000 eurolla eli yli nelinkertaisella hinnalla.

Muut Huhtanen Capitalin osakkeenomistajat pitivät kyseenalaisena menettelyä, jossa Huhtanen teki kohteessa suuren myyntivoiton.

– Siitä tuli sitten sanomista. Meillä ei ollut voimassaolevaa kilpailukieltoa, mutta olin samaa mieltä, ettei näin voi tehdä. Teimme sovintosopimuksen, ja siirsimme voitot Huhtanen Capitalille.

MOT:n haltuunsa saaman sovintosopimuksen mukaan Huhtanen sitoutui maksamaan Huhtanen Capitalille lopulta 450 000 euroa takaisin.

Nuorisosäätiön ostama asunto Vantaalla.
Nuorisosäätiö osti yli 12 miljoonalla eurolla Juha-Matti Huhtasen osittain omistamalta yhtiöltä asuntoja, joista yksi sijaitsee Vantaanlaaksossa. Kaupat peruutettiin Nuorisosäätiön uuden johdon vaatimuksesta.Jyri Hänninen / Yle

Nuorisosäätiö-kytkökset tahrasivat mainetta

Sijoittajien ja rahoittajien silmissä Huhtanen Capitalin maine koki kolauksen, kun Yle kertoi yhtiön liiketoimista Nuorisosäätiön kanssa.

Nuorisosäätiön entisiä johtajia Aki Haaroa ja Perttu Nousiaista epäillään useista talousrikoksista. Juha-Matti Huhtasta on kuulusteltu tutkinnassa todistajana.

Häntä ei MOT:n tietojen mukaan epäillä rikoksista.

Poliisin tutkimuksissa on Ylen tietojen mukaan keskitytty Nuorisosäätiön ja Juha-Matti Huhtasen osittain omistaman yhtiön välisiin kiinteistökauppoihin.

Nuorisosäätiö osti 12 miljoonalla eurolla sijoitusasuntoja, jotka soveltuivat varsin huonosti Nuorisosäätiön toimintaan. Nuorisosäätiön tehtävä on vuokrata kohtuuhintaisia asuntoja nuorille.

Kauppojen taustalla oli myös suomalainen varjopankki GF Money. Taloudelliset epäselvyydet saivat GF Moneyn lopulta perumaan pörssiin listautumisensa.

Nuorisosäätiön uuden johdon vaatimuksesta kaupat purettiin keväällä 2018. Kaupoista voi lukea lisää tästä linkistä.

Huhtanen Capitalilla ja Nuorisosäätiöllä oli muutaman vuoden ajan varsin tiivit välit:

  • Kesällä 2015 Nuorisosäätiö sijoitti 250 000 euroa Huhtanen Capitaliin. Nuorisosäätiöstä tuli sijoituksella Huhtanen Capitalin toiseksi suurin osakas.
  • Lisäksi Nuorisosäätiö lainasi Huhtanen Capitalille 500 000 euroa.
  • Sijoitus ja laina olivat Ara-säädösten vastaisia korkeariskisiä sijoituksia.
  • Nuorisosäätiö osti Huhtanen Capitalin tytäryhtiöltä noin 60 sijoitusasunnon vuokraamiseen liittyvät palvelut.
  • Huhtanen Capital oli järjestämässä Nuorisosäätiön ex-johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen henkilökohtaisia sijoituksia. Säätiön entinen johtokaksikko hankki sijoitusasuntoja rahoilla, joiden poliisi epäilee olevan lahjuksia.
  • Huhtanen Capital osti samoista kohteista sijoitusasuntoja kuin Haaron ja Nousiaisen hallinnoima yhtiö.

Huhtanen Capitalin tulevaisuus ratkeaa todennäköisesti myöhemmin kesällä järjestettävässä yhtiökokouksessa.