1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. takuueläke

Hallitus avasi eläkekorotukset, mutta Rinteen mukaan hallitus ei ole luvannut vappusatasta – Ensi vuoden alussa suurin korotus 50 euroa

Oppositio suomii pääministeriä vaalilupauksen pettämisestä.

Henrietta Hassinen / Yle Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Tekijät

Hallitus valmistelee pienimpien eläkkeiden korottamista.

Kyse on niin sanotun Antti Rinteen (sd.) vappusatasen lupauksen lunastamisesta. Rinne lupasi vappuna 2018 korottaa alle 1 400 euron eläkettä saavien eläkkeitä sadalla eurolla.

Berliinistä tavoitettu pääministeri tähdensi kuitenkin, ettei hallitus ole luvannut eläkkeisiin sadan euron korotusta.

– Hallitus päätti tavoitella 50 euron korotusta vähintään 1 000 euron eläkkeisiin ja se olisi ensimmäinen porras eläkeläisten tilanteen korjaamiseksi, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan tilanteen taustalla ovat eläkejärjestelmän suuret aukot, jotka koskettavat etenkin naisia.

Pääministeri vakuutti, että töitä muiden pienten eläkkeiden korjaamiseksi tehdään yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa.

– Nyt haetaan kolmikantaisvalmistelussa toivottavasti ratkaisua, jolla pystytään koko satanen tällä vaalikaudella toteuttamaan. Jos ei tämä onnistu tällä vaalikaudella ja yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa, sitten täytyy löytää uusia eväitä, jotta tämä voidaan toteuttaa, Rinne sanoo.

Myös hallitusohjelmassa on tästä kirjaus.

Ensimmäisen vaiheen rahoitus tehdään verorahoituksella. Toisessa vaiheessa tarvitaan myös työmarkkinaosapuolten apua.

Nyt enimmillään 50 euron korotus

Nyt julkistettu korotus tulisi eri suuruisena henkilöille, joiden eläke on korkeintaan 1 200 euroa. Takuueläkettä saavat – eli reilut 700 euron eläkettä – saisivat 50 euroa lisää. Täysimääräistä kansaneläkettä saavat saisivat 31 euroa lisää kuussa.

Tästä eteenpäin korotus laskisi portaittain. Tuhannen euroon eläkkeessä korotus olisi 19 euroa, 1 200 euron eläkkeessä vielä muutaman euron.

– Mielestäni hallituksen käytössä oleva 183 miljoonaa euroa on jaettu oikeudenmukaisesti. Tällä mahdollistetaan mahdollisemman monelle ihmiselle korotukset pienempiin eläkkeisiin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo Ylelle.

Ministerin mukaan korotukset on mahdollista toteuttaa nopealla aikataululla. Esitys on tarkoitus antaa eduskuntaan syksyllä.

Tavoitteena on, että lakimuutokset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2020.

– Ikäihmisten toimeentulon turvaaminen on hallituksen keskeisiä tavoitteita. Pyrimme myös tulevaisuudessa löytämään tehokkaita tapoja parantaa työllisyystilannetta ja sen myötä toivon, että näitä korotuksia voidaan ulottaa yhä useammalle suomalaiselle, Pekonen kommentoi.

Toteutus on hieman erilainen kuin hallitusohjelmassa suunniteltiin. Hallitusohjelmakirjauksen mukaan korotus olisi ollut noin viisikymppiä alle tuhat euroa tienaaville. Muiden osalta korotusta selviteltäisiin kolmikannassa eläkejärjestelmästä päättävien työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Kokonaiseläkkeeseen tulee pienimmässä päässä 50 euroa lisää. Koska haluttiin välttää tuloloukkua, ei voitu katkaista korotuksia esimerkiksi tuhannen euron kohdalle. Siksi lisäys laskee portaittain. Tonnin kohdalla se on vielä 19 euroa. Lisäys on muutaman euron vielä 1 200 euron kohdalla, selvittää osastopäällikkö Outi Antila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Ehdotukset muutoksista lähtevät seuraavaksi lausuntokierrokselle. Korotusten on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa.

1 400 euron eläkkeiden korotukset vielä auki

Hallitus pystyy omin toimin puuttumaan vain kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin. Siksi korotukset ulottuvat vain noin 1 200 euroa ansaitseviin.

1 200–1 400 euron eläkkeissä muutokset pitäisi tehdä työeläkejärjestelmässä. Tästä on hallituksen mukaan tarkoitus neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa.

– Pienten eläkkeiden korotusten toteuttaminen työeläkejärjestelmän sisällä kuulostaa melko mahdottomalta ajatukselta. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi muiden eläke-etuuksien leikkaamista ja maksujen korotusta, sanoo STTK:n johtaja Katarina Murto.

Jos pienten eläkkeiden korotuksia rahoitettaisiin työeläkejärjestelmästä, käytännössä se vaatisi maksujen korottamista, muiden eläkkeiden pienentämistä tai eläkerahastojen purkamista.

Toinen vaihtoehto olisi toteuttaa korotus kiertoteitse esimerkiksi muuttamalla eläkeläisten verotusta.

Oppositio: "Lupaukset haihtuvat tuuleen"

Oppositio suomii Rinnettä lupausten vesittämisestä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) pitää korotuksia lupauksiin verrattuna "kovin pieninä".

– Eläkeläisten höynäyttämiseltä tämä tuntuu. Kuulostaa siltä, että kun vaalilupaus vappusatasesta on annettu, niin nyt pitää yrittää tehdä edes jotain, Laiho sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) on samoilla linjoilla.

– Lupaukset haihtuvat tuuleen. Vaalien alla luvataan aina paljon, mutta reilumpaa äänestäjiä kohtaan olisi välttää turhia lupauksia, Juvonen sanoo.

– Muistetaan myös, miten kokoomus lupasi Sari Sairaanhoitajalle 500 euroa kuussa lisää. Sitä odotetaan vieläkin, hän jatkaa.

Laihon mukaan tärkeämpää olisi helpottaa eläkeläisten tilannetta kokonaisvaltaisesti. Hän rajoittaisi lääkekuluja ja asumismenoja sekä helpottaisi hoitoonpääsyä. Myös Juvonen mainitsee lääkekorvaukset ja ruoan hinnan.

– Tällainen pieni euromääräinen nosto häviää sinne joukkoon hyvin helposti, Laiho sanoo.

Yli 600 000 eläkkeensaajaa hyötyisi

Takuueläke on tarkoitettu pienituloisempien eläkeläisten toimeentuloksi. Jos eläkkeensaajan kansaneläke ja ansioeläke jäävät alle laissa määritellyn eläketulorajan, puuttuva osa maksetaan takuueläkkeenä.

Hallituksen esitysluonnoksen mukaan noin 609 000 eläkeläistä tulisi saamaan pienen korotuksen eläkkeeseensä.

Pienten eläkkeiden nostaminen oli yksi Rinteen keskeisistä vaalilupauksista.

Rinne piti vappuna 2018 puheen, jossa hän lupasi kaikkiin alle 1 400 euron eläkkeisiin satasen korotuksen useamman vuoden aikana. Myöhemmin hän sanoi, ettei uudistusta voi tehdä yhdessä vaalikaudessa.

Juttua korjattu 10.7. kello 14.40: Antti Rinne ei luvannut nostaa eläkkeitä tuhannella eurolla, kuten jutussa virheellisesti mainittiin, vaan sadalla eurolla.

Lisäys 10.7. kello 19.00: Lisätty opposition kommentit.

Lue lisää:

Satanen eläkeläisille, hoitotakuu kaikille – Antti Rinteen 10 vaalilupausta