1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kaustisen seutukunta

1,5 miljardin investoinnit ja valtavasti lisää työpaikkoja – Kaustisen seutu on nyt kuumaa aluetta kaivos- ja tuulivoimahankkeiden ansiosta

Alueen työpaikkamäärä voi investointivaiheessa jopa tuplaantua nykyisestä.

Keliberin koelouhoksen tutkimustunneli Kokkolan Syväjärvellä. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalainen Kaustisen seutukunta on nousemassa seuraavien 4–5 vuoden aikana yhdeksi investointien kuumista alueista koko Suomessa, arvioidaan hankkeiden vaikutuksia läpikäyneessä hankkeessa.

Alueelle on suunniteltu suurinvestointeja noin 1,5 miljardin euron edestä, josta Kokkola saisi 200 miljoonaa. Investointeja ovat muun muassa Keliberin litiumkaivos sekä Lestijärven, Halsuan ja Toholammin tuulivoimapuistot.

Investointivaihe tuo seutukuntaan arviolta 700–3500 henkilötyövuotta. Positiivisin versio tuplaisi työpaikkojen nykymäärän, sillä tällä hetkellä seutukunnassa on kaikilla aloilla yhteensä 3500 henkilötyövuotta.

Kaustisen seutukuntaan kuuluu kuusi kuntaa. Niissä asuu vajaat 16 000 ihmistä.

Kaikkien hankkeiden lasketaan tuovan jopa 13 000 henkilötyövuotta, jotka vuotavat myös alueen ulkopuolelle.

Kun investoinnit on tehty, pysyviä työpaikkoja jää arviolta 170–270. Ne kertyvät pikku hiljaa vuosien kuluessa, sillä hankkeet ovat pitkäkestoisia.

Työpaikat syntyvät tuulivoima- ja kaivosalalle. Ensimmäisenä liikkeelle on lähtemässä Lestijärven tuulivoimahanke. Myös Keliberin litiumkaivos-rikastamon ja Kokkolaan tuleva kemiantehtaan uskotaan pääsevän vauhtiin melko pian.

Havainnekuva Lestijärvelle rakennettavasta tuulivoimapuistosta. Kuva: FCG suunnittelu ja tekniikka / YVA-selostus

Kuljetus, maanrakennus, mutta myös palvelut hyötyvät

Välilliset vaikutukset kohdistuvat Kaustisen alueella perinteisille aloille, joita uudet alat tarvitsevat, kuten kuljetukseen. Myös palveluille syntyy laajenemismahdollisuuksia.

Suurimmat paineet kohdistuvat kuljetusalalle ja maanrakennukseen. Projektipäällikkö Timo Pärkkä muistuttaa, että myös majoitustoiminta onmielenkiintoisessa saumassa.

– Tilanne on se, että vähintään yhdessä kohtaa tätä periodia kaikki alueen majoituspaikat ovat täynnä reissutyöläisiä. Hankkeissa tarvitaan osaamista, jota ei välttämättä löydy koko Suomesta.

Kehitys pitää ottaa huomioon myös koulutuksessa, sillä vaikutukset jäävät elämään.

– Alueen nuorille kertoa uusista mahdollisuuksia ja siitä, miten ne vaikuttavat. Liike-elämän palveluihin tarvitaan varmasti lisää tekijöitä tulevina vuosina.

Edessä onkin sopeutumisen ja muuntuminen, arvioi yliopistotutkija Olli Rosenqvist Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta. Maaseudulle rakennetaan uudenlaista roolia.

– Perinteisellä toimintatavalla ei tulevaisuudessa ehkä enää menestytä, ottaen huomioon, että tämä on muuttotappioaluetta. Kaikenlaisia keinoja pitää koettaa, että se saadaan käännettyä. Nämä suurhankkeet tarjoavat siihen hyvän lähtökohdan.