Video: Saksan liittokansleri esiintyi taas vapisten julkisuudessa – "Voin hyvin" Merkel vakuutti tiedotustilaisuudessa Rinteen kanssa

Viron ja Ruotsin vierailujen jälkeen pääministeri Antti Rinteen (sd.) kolmas matka uutena hallituksen johtajana suuntautui Saksaan.

Saksa
Liittokansleri Angela Merkel sai jälleen tärinäkohtauksen ottaessaan vastaan pääministeri Antti Rinteen
Liittokansleri Angela Merkel sai jälleen tärinäkohtauksen ottaessaan vastaan pääministeri Antti Rinteen

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tänään jälleen nähty julkisuudessa vapisevana. Merkelin on tätä ennen nähty jo kaksi kertaa aiemmin vapisevan näkyvästi.

EU:n tuoreen puheenjohtajamaan Suomen pääministeri Antti Rinne tapasi tänään Merkelin Berliinissä. Vierailua seurannut Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo Merkelin vapisseen selvästi tapaamisen yhteydessä.

Tiedotustilaisuudessa Merkeliltä itseltään kysyttiin hänen terveydentilastaan muutamaankin otteeseen.

– Voin todella hyvin. Ei tarvitse huolehtia, Merkel totesi.

Merkel ja hänen tiedottajansa ovat vakuutelleet samaa aiemminkin. Nyt Merkel toi myös ilmi, että ihmiset voisivat jo uskoa sen. Hän arvioi olevansa täysin työkykyinen ja kertoi asian olevan hoidossa.

Merkelin nähtiin tärisevän ensimmäisen kerran 18. kesäkuuta, kun hän tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskiyn Berliinissä. Tuolloin julkisuuteen kerrottiin, että Merkelin olo parantui vettä juomalla.

Esillä Afrikan tulevaisuus, energiapolitiikka ja EU-johtajat

Jo ennen tiedotustilaisuutta tiedettiin, että Merkelin ja Rinteen käsiteltävänä on isoja asioita. Niihin lukeutuvat EU:n ja Yhdysvaltojen suhteet, EU:n tulevien vuosien rahoitus ja ilmastoasiat.

Liittokansleri Angela Merkel avasi tiedotustilaisuuden onnittelemalla Suomea EU-puheenjohtajuudesta.

– Haluamme tehdä tiivistä yhteistyötä Suomen kanssa. Haluamme, että Suomi saa ratkaistua monia ongelmia puheenjohtajuuskaudellaan, sillä sitä vähemmän meillä on ratkaistavaa omalla puheenjohtajuuskaudellamme ensi vuonna, Merkel sanaili hyväntuulisesti.

Merkel kertoo, että Saksalla ja Suomella on samanlaiset painopisteet ilmastonmuutoksen, teknologian ja tekoälyn sekä Afrikan kanssa tehtävän yhteistyön suhteen.

Katso video Rinteen ja Merkelin tiedotustilaisuudesta alta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) tapasi Berliinissä keskiviikkona liittokansleri Angela Merkelin.

Afrikan tulevaisuus ja siihen liittyvä yhteistyö on ollut keskustelunaiheena tämänpäiväisessä tapaamisessa. Rinne korosti, että Euroopan on tehtävä yhteistyötä Afrikan unionin kanssa.

– On tärkeää saada infrastrukturiaa, parempaa koulutusta ja tuoretta ruokaa ja vettä Afrikan ihmisille. On Euroopan ihmisillekin tärkeää, että he [afrikkalaiset] voivat kehittää yhteiskuntaansa Afrikassa, Rinne painottaa.

Lisäksi puheissa on ollut energiapolitiikka ja siirtyminen fossiilisista energiaratkaisuista uusiutuvaan energiaan.

Myös EU-johtajien nimitykset puhuttivat niin itse keskusteluissa kuin tiedotustilaisuudessa.

Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kysyi tiedotustilaisuudessa Merkeliltä, onko Saksa Ursula von der Leyenin nimityksen myötä aiempaa valmiimpi ottamaan valtaa EU:ssa.

Merkel muistutti, että tärkeintä on, että tehtävään valittava henkilö seisoo koko Euroopan takana. Liittokansleri painotti myös, että tällä kertaa merkittävää on se, että EU:n johtopaikoille kaavaillaan naisia.

Lisää aiheesta:

Eilen vapissut Angela Merkel porskutti G20-kokouksessa – ikä, stressi ja sairaudet voivat pahentaa kuumuuden vaikutuksia

Angela Merkel sai jälleen tärinäkohtauksen kameroiden edessä – jo toinen tapaus kymmenen päivän sisällä