Kolme suomalaista pääepäiltynä laajassa paritus- ja rahanpesukokonaisuudessa – HS: suomalaisten epäillään ylläpitäneen Sihteeriopisto-seksinmyyntisivustoa, poliisi ei vahvista

Suomalaiset ovat jutun pääepäiltyjä ja tällä hetkellä tutkintavankeudessa Espanjassa, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

rahanpesu
Kolme suomalaista pääepäiltyinä laajassa paritus- ja rahanpesukokonaisuudessa
Kolme suomalaista pääepäiltyinä laajassa paritus- ja rahanpesukokonaisuudessa

Kolmea Suomen kansalaista epäillään osallisuudesta laajaan paritus- ja rahanpesukokonaisuuteen. Suomalaiset ovat jutun pääepäiltyjä ja tällä hetkellä tutkintavankeudessa Espanjassa, kertoo keskusrikospoliisi (KRP).

KRP on tutkinut kokonaisuutta Euroopan unionin oikeudellisen yhteistyön yksikön Eurojustin sekä Ruotsin ja Espanjan viranomaisten kanssa.

Rikollisryhmän epäillään saaneen jopa 40 miljoonan euron rikoshyödyn vuodesta 2010 lähtien. Rikosnimikkeenä KRP:n esitutkinnassa on törkeä paritus. Espanjan viranomaiset taas tutkivat kokonaisuuteen liittyvää epäiltyä rahanpesua ja rikollisjärjestöön kuulumista.

Rikosylikomisario Mika Ihaksinen KRP:stä kertoo Ylelle, että yksi suomalaisista epäillyistä otettiin kiinni Romaniassa, toinen Maltalla ja kolmas Espanjassa. Kaikilla heillä on ollut vakituinen osoite Espanjassa, mutta sattuivat olemaan kiinniottopäivänä eri maissa.

– Epäillyt miehet ovat nyt espanjalaisessa oikeusprosessissa, joka jossain vaiheessa saadaan päätökseen. KRP pyrkii suorittamaan samanaikaisesti tutkintaa Suomessa olevan rikosnimikkeen eli törkeän parituksen osalta, Ihaksinen sanoo.

– Jos heidät tuomitaan Espanjassa, he jäävät suorittamaan rangaistuksiaan sinne. Sen jälkeen mahdollisesti katsotaan, että miten tämän Suomessa olevan rikosasian kanssa käy.

Ihaksisen mukaan yhdellä epäilyllä on rikostaustaa samankaltaisista rikoksista kuin mistä KRP häntä epäilee. Ihaksinen ei kommentoi sitä, minkä ikäisiä epäillyt ovat, mistä paikkakunnilta he ovat Suomesta kotoisin tai sitä, mitkä heidän ammattinsa ovat.

Epäillään hallinnoineen seksipalvelusivustoja

Europolin tiedotteen mukaan suomalainen pääepäilty oleskeli Espanjan Marbellassa, missä hänen epäillään hallinnoineen seksipalveluita mainostavaa nettisivua. Sivustolla paritettiin ainakin Nigeriasta lähtöisin olevia ihmiskaupan uhreja. Varsinainen epäilty paritus tapahtui Suomessa ja Ruotsissa.

HS:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyse on Sihteeriopisto-seksipalvelusivustosta. Sivustolla oli seksiä myyvien ihmisten ilmoituksia niin Suomessa kuin muissakin maissa. Ihaksinen ei vahvista Ylelle, että kyse on Sihteeriopisto-sivustosta.

Sihteeriopisto oli Suomen tunnetuin seksipalveluita välittävä sivusto, joka suljettiin yllättäen maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun).

Sivusto suljettiin samana päivänä, 26. maaliskuuta, kun kansainvälinen Europolin ja Eurojustin tukema operaatio suoritettiin. Sivustolla on siitä päivästä lähtien ollut sama kuva, kuin tänään julkaistussa Europolin tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)Kuvassa on muun muassa Espanjan poliisin logo.

KRP:n mukaan kaikki kolme suomalaista epäiltyä osallistuivat nettisivun pyörittämiseen.

Kuvakaappaus Europolin nettisivusta.
Helsingin Sanomien mukaan Europol sulki maaliskuussa Sihteeriopiston nettisivun.Europol, Petteri Sopanen / Yle

Kansainvälinen tutkinta alkoi vuonna 2016

Kokonaisuutta alettiin tutkia KRP:ssä jo vuonna 2012. Kansainvälinen tutkinta alkoi vuonna 2016 ja seuraavana vuonna perustettiin yhteinen tutkintaryhmä Suomen, Ruotsin ja Espanjan viranomaisten välille.

Tämän vuoden maaliskuussa yhdentoista maan viranomaiset osallistuivat Europolin ja Eurojustin tukemaan operaatioon, jossa tehtiin useita pidätyksiä, kotietsintöjä, takavarikkoja ja pankkitilien jäädytyksiä useissa eri maissa. Operaatio johti 16 verkkosivuston sulkemiseen ja kuuteen pidätykseen. Yksi suljetuista sivustoista oli edellä mainittu Sihteeriopisto.

– Kansainvälisen viranomaisyhteistyön tehokkuus on taannut operaation onnistumisen. Kokonaisuuden tutkinta on jatkunut pitkään ja jatkuu vielä muun muassa epäiltyjen kuulemisella, kertoo Ihaksinen tiedotteessa.

Juttua päivitetty 10.7.2019 kello 13.56 ja kello 16.03.