Ensimmäiset mustikat kypsyvät Etelä-Savossa – Tulevaisuudessa mustikkasatoa uhkaa ilmastonmuutos

Tämän vuoden mustikkasato kärsi mahdollisesti viime kesän helteistä.

mustikka
Mustikoita.
Mustikka viihtyy kosteissa kangasmetsissä.Kalevi Rytkölä / Yle

Metsästä saa taas mustikkaa Etelä-Savossa. Ensimmäiset mustikat ovat jo kypsyneet, vaikka Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan, että kunnolla mustikan makuun päästään vasta heinäkuun puolivälissä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan mustikkasadosta on tänä vuonna tulossa keskinkertainen, joten mustikkaämpärillisen kerääminen voi vaatia kovaa työtä. Huonon mustikkasadon syy lienee se, että viime kesän helteet vähensivät mustikan kukkien määrää.

Jos ilmastonmuutosta ei saada kuriin, helteet ovat entistä yleisempiä. Yleistyvät helteet tietäisivät WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin mukaan mustikalle kovia aikoja.

– Jos talven lumipeite vähenee, niin mustikan varvut saattavat paleltua talvisin. Toisaalta, jos aikaisin keväällä on hellejaksoja, mustikat kukkivat ennen kuin pölyttäjät ehtivät paikalle, ja mustikkasadot ovat pölyttäjistä riippuvaisia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan mustikka ei todennäköisesti katoa Suomen luonnosta, vaikka ilmasto lämpenisi. Sen sijaan mustikan esiintymisalue voi siirtyä pohjoisemmaksi.