1. yle.fi
  2. Uutiset

Suojelupoliisi: Al-Holin leirillä olevien suomalaisten tapaukset tutkitaan yksitellen – palaajat viranomaistoimien piiriin "tavalla tai toisella"

Ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin arvosteli Suojelupoliisia Syyriassa sijaitsevalla leirillä olevien suomalaisten leimaamisesta.

Isis
Suomalaisnaisia al-Holin leirillä Syyriassa.
Suomalaisnaisia al-Holin leirin viereisessä kontissa Ylen haastattelussa.Antti Kuronen / Yle

Suojelupoliisi kertoo ettei se arvioi Syyrian Isis-alueelle lähteneitä ja nyt al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia yhtenä joukkona, vaan jokaisen tapaus käsitellään yksilönä.

Suojelupoliisista kerrotaan, että "tämän hetken tietojen mukaan leirillä on noin kymmenen suomalaista naista ja noin 30 lasta". Lue myös Supon arvio vierastaistelijoista täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin arvosteli keskiviikkona Yle Radio 1:n Ykkösaamussa Suojelupoliisia siitä, että se hänen mukaansa leimaa al-Holin leirin suomalaiset julkisuudessa turvallisuusriskiksi (STT:n artikkeli) (siirryt toiseen palveluun). Scheinin huomautti, ettei leimaamalla koko ryhmä (HS:n artikkeli) (siirryt toiseen palveluun) saada aikaan mitään hyvää kehitystä.

– Olin aika yllättynyt ja huolestunut siitä, kuinka Suojelupoliisi tuli ulos lausunnoilla, joissa nähtiin nämä naiset ja lapset turvallisuusriskinä, Scheinin sanoi ja jatkoi, että leimaamalla joku ryhmä ei edistetä mitään järkevää kehitystä ja arviointia.

Scheinin sanoi, että naisten ja lasten tapaukset on arvioitava yksilöllisesti. Kysyttäessä asiasta myös Suojelupoliisi sanoo samaa.

– Jokaisen konfliktialueelle lähteneen ja sieltä palaavan ihmisen mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa arvioidaan yksilöllisesti, eikä yhtenä joukkona. Yksi Suojelupoliisin tehtävistä on kertoa terrorismiin liittyvistä uhkista ilmiötasolla myös julkisuudessa, Suojelupoliisin vt. viestintäpäällikkö Minna Passi vastaa Scheininin arvosteluun.

Työ voi kestää vuosia

Passin mukaan kaikki mahdolliset palaajat saatetaan viranomaistoimien piiriin tavalla tai toisella.

– Tilanne tulee vaatimaan moniviranomaisyhteistyötä luultavasti vuosien ajan. Suojelupoliisin rooli on tiedustelutiedon hankinta ja uhka-arvioiden laatiminen. Me teemme tiivistä yhteistyötä muiden poliisiyksiköiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Scheinin patisti Suojelupoliisia "tekemään työnsä", sillä hänen mukaansa Supolla on käytössään keinovalikoima, jolla al-Holin leiriläisiä pystytään tarkkailemaan ja seuraamaan, jos heidät tuodaan Suomeen.

Suojelupoliisin mukaan asia ei ole noin yksioikoinen.

– En voi kertoa operatiivisesta toiminnastamme yksityiskohtaisesti, enkä ota siihen mitään kantaa mahdollisten palaajien osalta. Yleisellä tasolla voin kertoa, että Suojelupoliisi tekee terrorismin torjunnassa tiivistä yhteistyötä muiden poliisiyksiköiden kanssa, Passi sanoo.

Seuranta monen tahon vastuulla

– Osa terrorismin torjunnan kohdehenkilöistä on keskusrikospoliisin seurantavastuulla, osa paikallispoliisin seurantavastuulla ja osa suojelupoliisin seurantavastuulla. Yhteensä terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on tällä hetkellä noin 390.

Suojelupoliisin mukaan kuvio leirillä olijoiden paluussa Suomeen menee siten, että kansainvälisiä asioita koordinoidaan ulkoministeriössä ja jos tulee tarve rikostutkintaan, siitä vastaa keskusrikospoliisi.

Oman vaikeutensa diplomaattiseen tilanteeseen tuo se, että neuvotteluosapuolena ei ole toimivaa valtiota. Al-Holin leiri on Syyrian kurdien alueella.

– Se, miten mahdollisten palaajien kanssa toimitaan, on poliittinen päätös. Suojelupoliisi hoitaa omia tehtäviään normaaliin tapaan yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Viranomaistoimintaa koordinoivat ministeriöt, Passi kertoo.

Lue myös:

Suomen viranomaiset ovat keskustelleet kurdien kanssa Isis-leirin suomalaisista: "Sisäministeriössä oli paljon kysyttävää"

Isis-leirin suomalaisnaiset haluavat kotiin, omaiset maksaisivat matkan, miksi edes lapsia ei haeta? Rinne: "Emme voi vain mennä leirille ja viedä ihmisiä pois"

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi: Palaavia Isis-naisia odottaa rikostutkinta – "Rikosten selvittäminen ainakin teoriassa mahdollista"

Pääministeri Rinne suomalaisista Isis-lapsista: "Jos asia olisi helppo, se olisi jo päätetty"

Analyysi: Isis-leirin suomalaislapset ovat ensisijaisesti poliittinen ongelma, johon on tarjolla kaksi epäsuosittua ratkaisua

Lue seuraavaksi