1. yle.fi
  2. Uutiset

Kerrostalorakentamisessa rauhallinen vaihe Rovaniemellä – kokenut kiinteistövälittäjä ei usko rakennusinnon taittuvan

Asuntoja ostetaan vuokraustarkoitukseen nyt aiempaa vähemmän.

asuntotuotanto
Kerrostalon betonista ulkoseinää rakennusvaiheessa.
Rovaniemi on poikkeus Pohjois-Suomenkin mittakaavassa. Samaan aikaan kun kerrostaloasuntojen kaupan ennustetaan hiipuvan Lapissa, Rovaniemellä vielä arvioidaan rakentamisen jatkuvan.Ismo Pekkarinen / AOP

Sijoittajat ovat nyt varovaisia investoimaan kerrostaloasuntoihin Rovaniemellä. Kaupungissa on jo vuosia ollut kerrostalojen rakentamisbuumi, mutta nyt se näyttää pitkästä aikaa laantumisen merkkejä.

Rovaniemellä on tammi–kesäkuussa myönnetty rakennuslupia kahdeksalle asuinkerrostalolle eli saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Rakentaminen on aloitettu kuitenkin vain kolmessa kohteessa.

Nyt rakenteilla olevat kerrostalouudiskohteet menevät lähinnä ostajien omaan käyttöön, kertoo toimitusjohtaja Jyrki Pyykönen OP Koti Lappi Oy:stä.

– Sijoittajapuolella ollaan hyvin tarkkoja ja varovaisia tällä hetkellä, että minkälaisia asuntoja ostetaan.

Pyykönen ei kuitenkaan usko, että uudisrakentaminen Rovaniemellä olisi taittumassa.

– Meillä matkailu näyttelee niin älyttömän isoa roolia, joten ei voi sanoa, että se näkyisi Rovaniemellä niin selkeästi kuin muilla paikkakunnilla.

Ennakkomyynin vaimeus vaikuttaa rakentamishalukkuuteen

Sijoittajien varovaisuus vaikuttaa rakentamiseen asuntojen ennakkomyynnin kautta. Uuden kerrostalon ennakkomyynnin pitäisi olla yli puolet asunnoista ennen rakentamisen aloittamista. Kun asuntojen ennakkomyynti sujuu aikaisempaa hitaammin, myös rakentamisen aloitus lykääntyy

Sijoittajia kiinnostavat erityisesti pienet asunnot ja sellaisia sisältävien kerrostalojen myyntiajat vaikuttavat olevan pitenemässä.

Tilastokeskuksen uudisrakentamisen volyymi-indeksi (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että koko maan tasolla asuntojen uudisrakentaminen on hiipunut viime vuosista.

Lisää aiheesta:

Kerrostalokaupan arvioidaan hiljenevän Pohjois-Suomessa

Sijoitusasuntojen kysyntä hiipuu maan viidenneksi tuottoisimmassa kaupungissa – uusia asuntoja ostetaan enemmän omaan käyttöön

Rakennusteollisuuden pääekonomisti varoittaa asuntokuplan riskistä Rovaniemellä

Sijoittajat hamuavat Rovaniemen uusista kerrostaloasunnoista liki puolet

Vuoden vuokratuotot voi tienata parissa kuukaudessa – Airbnb kiinnostaa asuntosijoittajia Rovaniemellä

Lue seuraavaksi